USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.60 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Волинське лісництво – переможець конкурсу «Лідери змін»

Сьогодні 09:00
Переможець конкурсу «Лідери змін» серед колективів Поліського лісового офісу ДП «Ліси України» – Муравищанське лісництво.

Серед особливостей роботи лісництва – близьке розташування до міст Луцьк та Ківерці. Місцеві ліси – серед часто відвідуваних. Відповідно і робота лісівників завжди під пильним контролем місцевого населення. Саме тому тут, крім іншого, постійно працюють над вдосконаленням комунікації з громадами, інформує Поліський лісовий офіс.

«Як ведеться рубка, чому та як реалізовується і вантажиться деревина, які методи контролю та ризики – ми постійно відповідаємо на ці запитання. У тому числі журналістів. Жартуємо, що є відомими в соцмережах, адже наша щоденна діяльність часто потрапляє в обʼєктив. Розуміємо людей. Ліс у наших краях відіграє особливу роль: дрова, гриби, ягоди – люди звикли бути в лісі, тут із цього живуть. Зараз у цьому напрямку є очевидний прогрес. Завдяки цифровізації і прозорим процесам, які запроваджені в результаті реформи, ризик корупції мінімізований. Довіра людей цьому зростає. Також нам вдається покращувати основні економічні показники», – розповідає лісничий Сергій Тачинський.

Усі нововведення, повʼязані із цифровізацією та посиленням контролю за реалізацією деревини, командою впроваджуються найбільш оперативно та якісно.

Читати ще: Екологічно, красиво і смачно: як на Волині розвивають лісовий туризм

Працівники Муравищанського лісництва постійно в лісі. Тому оновлення техніки – крайня необхідність. У ДП «Ліси України» це розуміють, тож забезпечили авто для потреб охорони.

За рік реформи, незважаючи на те, що кількість лісозаготівлі знизилася на 27%, дохід від реалізації збільшився на 10%.

Суттєвими також є показники зростання заробітної плати лісової охорони, що є неабияким стимулом. За 2022 рік середня зарплата у лісництві становила 20 тисяч гривень. А вже зараз – 25 тисяч.

У пріоритеті – забезпечення потреб ЗСУ. Показники цієї роботи також суттєво зросли за рік. У 2023-му загалом лісництво відправило 91 куб. м деревини. А лише за пів року 2024-го – 143 куб. м.

До слова, на території лісництва не зафіксовано жодної пожежі. Це результат комплексу заходів, починаючи із технічного оновлення, що постійно відбувається в результаті реформи. За цей рік оновлено пірс для забору води, укомплектована мобільна бочка для трактора з мотопомпою.

Читати ще: Ліси нової якості: як працює новий сучасний селекційно-насіннєвий центр на Волині

Крім основних обовʼязків, тут постійно приділяють увагу додатковим напрямкам, зокрема розвивають мисливство.

На території лісництва є фазанарій. Планують побудувати інкубатор для вирощування та розведення «чистокровних волинських».

Працюють і в напрямку рекреації, особливо зважаючи на високу відвідуваність лісів. Облагороджена територія лісництва – улюблена фотозона серед місцевого населення.

На відстані 2 км від лісництва створено чималу територію під пасіку.

Через масиви пролягають лісові дороги, що якісно оновилися останніми роками. З часу реформування у лісництві зробили капітальний ремонт двох доріг загальною протяжністю 19,7 км. Робота в цьому напрямку також триває.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus