USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Волинська трагедія та вступ України до ЄС: експрем'єр Польщі прокоментував питання

Сьогодні 12:06
У Польщі очікують «вагомого» жесту з боку України у питанні Волинської трагедії.

Про це сказав колишній прем’єр-міністр Польщі, депутат Сейму та ексміністр європейської інтеграції Ян Кшиштоф Белецький в інтерв’ю Радіо Свобода.

Так він прокоментував нещодавну заяву міністра оборони Польщі, що Україна не стане членом ЄС, доки не буде вирішено справи Волині.

«Процес вступу України до ЄС є результатом рішення всіх країн-членів. Звичайно, у крайньому разі можна передбачити, що одна країна може ветувати ці процедури, проте не думаю, що так буде. Натомість треба погодитися, що війна війною, але певні жести, певні символи, могли б бути виконані навіть в час війни, яка триває», – зазначив політик.

Він підкреслив, що для поляків пам’ять і турбота про минуле є дуже важливою.

Читати ще: Польський Сейм ухвалив постанову щодо Волинської трагедії

«Мені завжди здавалося, що якщо тривали ексгумаційні роботи, ціллю яких була можливість нарешті гідно поховати осіб, яких замордовано на Волині, якщо зараз умови дозволяють, то ці роботи повинні бути відновлені. Як на мене, це проста і необхідна умова, щоб з найбільшою турботою думати про тих, кого вбили. ... Якщо маємо історичний запис про Волинську трагедію, то, без сумніву, наступні польські покоління будуть про це пам’ятати. Тому ліпше зробити той крок-мінімум, тобто відшукати ці символічні останки жертв і поховати з належною гідністю і старанністю», – наголосив Белецький.

Щодо того, чи питання Волині може стати ускладненням на шляху України до ЄС, він сказав:, що «це точно ускладнення, оскільки в цьому всьому є багато символіки і потрібна добра воля та емпатія, а також бажання визнати, що не все в минулому було добре і гарне».

При цьому Белецький зауважив, що «цей жест, і добра воля» для нього не має жодного зв’язку з війною.

«Бо якщо хтось хоче проводити дослідження та ексгумацію і не боїться, що над ним літають дрони, ракети чи щось інше, то нехай копає, проводячи ексгумацію. Неможливість проводити ці роботи полякам важко зрозуміти», – резюмував польський політик.

Як повідомляли, у липні міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш в інтерв’ю Polsat News заявив, що Україна не стане членом Європейського Союзу, поки не вирішить «Волинське питання». За його словами, Варшава підтримує Київ «настільки, наскільки це можливо», хоча у відносинах між країнами «не все ідеально через невирішені історичні питання».

Цьогоріч Україна і Польща запланували спільні заходи зі вшанування жертв Волинської трагедії.

Як відомо, тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Хз Показати IP Сьогодні 13:18
Та приїжайте копайте
123 Показати IP Сьогодні 13:21
хочемо чи не хочемо, а поляки зараз то сила силена, тре буде робити шо скажуть якшо хочемо йди в самісеньку мамку- Европу !
Андрій Показати IP Сьогодні 13:30
Який має бути жест ? Були неодноразові зустрічі з цього питання було ВИЗНАННЯ трагедії наскільки мені не зраджує пам'ять то були вибачення і від Порошенка і від Зеленського навіть тут в Луцьку притому вони були без вимоги вибачень за звірства польської сторони . ТО що вони хочуть???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus