USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Волинянина, якого вигнали зі «Свідків Єгови», судили за ухилення від мобілізації

16 Червня 2024 15:48
На Волині судили колишнього учасника релігійної організації, який ухилився від мобілізації. Чоловік отримав 1,5 року ув’язнення.

Про це йдеться у вироку Рожищенського районного суду.

Як зазначається, військово-лікарська комісія визнали Романа П. придатним до проходження військової служби. 8 грудня 2023 року він отримав повістку про призов, однак 11 грудня відмовився служити.

На судовому засіданні обвинувачений визнав вину, підтвердивши, що пройшов ВКЛ. Він з’явився у вказаний час в пункт збору і повідомив, що з релігійних переконань відмовляється від проходження служби. Згодом подав письмову заяву про заміну військової служби на альтернативну (невійськову). Волинянин вже мав таку в період з 15 липня 2013 року по 15 січня 2015 року.

Читати ще: «Я все життя був віруючою людиною»: за ухилення від мобілізації судять «Свідка Єгови» з Волині

У законодавстві йдеться, що право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до чинних релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Роман П. вказував, що з дитинства входив до організації «Свідки Єгови», однак у березні 2022 року був виключений з неї. З того часу чоловік докладав зусиль, щоб повернутися: брав участь в зібраннях, дотримувався правил, які сповідує ця організація.

Працівник ТЦК пропонував обвинуваченому надати документальні підтвердження участі в релігійному об’єднанні, однак той їх не мав. Як зазначив, чоловік в усній формі відмовився від проходження служби, мотивуючи це тим, що не готовий і це його вибір.

Читати ще: «Посаджу картоплю – і у військкомат». Волинянин, якому присудили три роки тюрми як ухилянту, подав апеляцію

Станом на грудень 2023 року і донині в будь-якій релігійній організації обвинувачений не перебував і не перебуває.

Із показань свідків стало відомо, що у березні 2022 року волинянина виключили та відсторонили від участі в служіннях через неодноразове порушення приписів Біблії, які там сповідуються. Роман П. хотів повернутися, але це питання ще не вирішили.

У підсумку суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення злочину, передбаченого ст. 336 КК України. Йому призначили обмеження волі на один рік і шість місяців.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus