USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Волинянин захворів на ботулізм. Причина – м’ясні і грибні консерви

Сьогодні 21:45
Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування. Загалом з початку року в Україні медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання проти 45 випадків за аналогічний період минулого року.

Про це інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Найбільше випадків ботулізму зафіксовано у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.

На Волині у 2024 році було зареєстровано один випадок ботулізму. У червні зі скаргами на погане самопочуття (почало двоїтися в очах та стало важко ковтати) до медичного закладу звернувся чоловік з Камінь-Каширського району. Ці симптоми з’явилися після вживання м’ясних та грибних консервів. Чоловіка госпіталізували з діагнозом ботулізм харчовий. Хворому було введено протиботулістичну сировотку. І за кілька днів його виписали з лікарні. Стан пацієнта задовільний.

Читати ще: Волинянин захворів на ботулізм після вживання консервованих грибів

Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через десять днів.

Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини, такі:

– м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати);

– сильно виражена сухість у роті;

– нечіткий зір (немов сітка або туман перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Читати ще: Наївся паштету: на Волині чоловік захворів на ботулізм

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса.

Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ протягом 30 хв) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви.

Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або надута.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря, наголошують у ВОЦКПХ.

Фото ілюстративне
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus