USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волиняни з тимчасовими паспортами не можуть отримати українське громадянство

11 Березня 2023 08:04
Ще до початку повномасштабного вторгнення консульства країни-агресорки припинили роботу на території України. Як виявилося, в заручниках цієї ситуації опинилися тисячі мешканців нашої держави, які мали на руках тимчасові українські паспорти й не встигли до кінця завершити процедуру набуття громадянства України.

Таким чином етнічні українці, які живуть тут майже все життя, не можуть одержати український паспорт, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Наталія Мосійчук понад половину свого життя мешкає на Волині. Звідси її матір. Батьки познайомилися в Росії, де працювали, а після розпаду СРСР одержали російські паспорти.

Хоч на початку нульових перебралися в Україну, в повсякденних клопотах питання громадянства завжди відходило на другий план. До початку повномасштабної війни жінка вирішила довести справу щодо набуття українського громадянства до кінця й одержати паспорт громадянина України.

Перед цим потрібно надати міграційній службі документ про відмову від попереднього громадянства, який Наталія мала взяти в російському консульстві. Спочатку це неможливо було зробити через пандемію, а тепер ці дипломатичні представництва на території України взагалі відсутні.

«Я маю тимчасове посвідчення, яке закінчується 7 травня 2023 року. Закордонний паспорт РФ у мене дійсний до липня цього року. І виїжджати в третю країну, щоб поновити цей документ, я не збираюся. Я не хочу бути спонсором країни-терористки. Паспорт коштує близько ста доларів, а може й більше, – розповідає Наталія Мосійчук. – Я розлучна. У мене двоє неповнолітніх діток. Вони мають громадянство України. Якщо мене депортують після 7 травня, то дітей мені не віддадуть».

У схожій ситуації опинився лучанин Олександр Велимчаниця. Його батьки – українці.

Після народження сина вони ще за радянських часів поїхали працювати на північ Росії, де на момент розпаду СРСР отримали російські паспорти. Згодом сім’я повернулася в Україну, де Олександр одружився.

«Ми вирішили створити сімʼю. Він навіть запропонував: «Давай, я зроблю український паспорт, щоби я був повноцінним громадянином, а тоді створимо українську сімʼю». І запустився процес. Це, напевно, було чотири роки тому. Але спочатку потрібно зібрати всі документи для отримання громадянства. Пів року ми чекали на рішення про громадянство. Йому дали тимчасову посвідку громадянина, а потім почалося пекло», – говорить дружина Олександра Людмила Велимчаниця.
Виїхати в третю країну, в якій міг би позбутися російського громадянства, Олександр не може. Потрібно мати посвідку на проживання, до того ж, чоловік перебуває на обліку в українському військоматі.

Постійні переписки з міграційними службами та консульствами інших країн не дали результатів. Тим часом термін дії тимчасового паспорта Олександра збігає через кілька тижнів.

«Якщо будуть грозити депортацією, до Путлєра я не поїду. Я тут народився, я тут виріс, тут мене виховали, тут уся моя родина», – наголошує чоловік.

У Законі України «Про громадянство» передбачено декларативний вихід із громадянства іншої країни. Людина може вийти з попереднього громадянства без отримання відповідної довідки про це в інших країнах чи консульствах. Однак цим можуть скористатися не всі.

«Якщо люди не можуть вийти з російського громадянства, через два роки вони подають відповідну декларацію про відмову. Законодавством встановлено винятки, коли люди можуть подавати декларацію про вихід із громадянства без участі іншої країни: для військовослужбовців, для людей, яких переслідують у країні-агресорці, або це підстави, незалежні від людини», – коментує адвокат Олексій Скорбач.

Тим часом люди, які опинилися в подібній ситуації як Олександр і Наталія, створили петицію про зобовʼязання міграційної служби приймати декларації про вихід із громадянства від осіб із тимчасовим посвідченням громадянина України, яка зібрала вже понад пʼять тисяч підписів.

Саме правка до закону, коли до переліку тих, хто може виходити з російського громадянства за декларативним принципом, додадуть осіб із тимчасовими паспортами, зможе вирішити цю патову ситуацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Олег Показати IP 11 Березня 2023 09:31
Все ок, але пів життя прожити з кацапським паспортом в Україні і не робити українського громадянства. Чому? А зараз країна винна. Яекщо і не іноагентка, то принаймні хотіла користуватися пільгами обох держав. Їдь у кацапське консульство в Європі, пиши відмову від кацапського громадянства і пробуй набувати більш уже престижне і вигідне українське.
Maха до Олег Показати IP 11 Березня 2023 11:19
зараз таких повно в Європі. які згадали що вони українці
Джек Показати IP 11 Березня 2023 10:01
Може діло не в паспортах,а в тому що законодавством не передбачено набуття громадянства.
Maха Показати IP 11 Березня 2023 11:23
Україні потрібно дуже добре подумати , перед тим як видавати паспорти всім кому завгодно. Литва Латвія Естонія дуже добре зробили , коли перестали видавати паспорти кому попало після розпаду ссср. І відповідно голосування в Україні відбудеться по іншому. і т д
А насправді так ! Показати IP 11 Березня 2023 11:32
Не хочуть ті українці до кінці бути чесними ! В часи срср вони добровільно вербувалися, виїжджали туди на роботу, женилися там, дітей народжували, отримували громадянство і їм там нараховували пенсію, яка була вища, ніж в Україні. Дехто навіть пізніше і повернувся в Україну, але свідомо не приймав українського громадянства, аби продовжувати отримувати російську пенсіюю. Україну вони може і любили здалеку, але первинним було російське фінансове забезпечення ! Хотілося і рибку з'їсти і на ... сісти. А тепер як завжди бувує - хитрий українець перехитрив сам себе ! Раніше треба було думати і робити так, щоби любов до України не перемогли москальські гроші !
Оксана Показати IP 12 Березня 2023 14:53
Незрозуміла реакція суспільства, люди почали процесу отримання громадянства задовго до початку повномасштабного вторгнення, виконали всі умови для набуття громадянства, але чомусь люди всюди шукають зраду. Я б краще звернула увагу на порушення прав сім’ї, бо в випадку депортації подружжя та діти не зможуть возєднатися, це дійсно жахливо(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus