USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

Волиняни спостерігали за північним сяйвом: звідки воно взялося

Сьогодні 20:55
У ніч проти 13 серпня на Маневиччині й не тільки очевидці фотографували північне сяйво. Таке явище з’являється на Волині і в Україні цьогоріч не вперше. Подібне вже бачили у травні.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

За словами фізиків, це нетипово для Волині й України, адже північне сяйво виникає у верхніх шарах атмосфери планети, після чого магнітне поле планети мало би спрямовувати заряджені частинки до полюсів, але цього не сталось.

«Це світлини, які відповідають полярному або північному сяйву, як ми на них говоримо. Або по латині – це Аврора. Але не типово, у яких широтах вони з’явилися. Справа в тому, що полярні сяйва виникають у північних колах поблизу магнітних полюсів. Досить незвичним є те, що ці сяйва з’являються на території України, далеко від полярного кола. Думаю, причиною є те, що останніми днями на сонці були великі спалахи», – розповів доцент кафедри теоретичної та комп’ютерної фізики ВНУ ім. Лесі Українки Павло Шигорін.

Читати ще: Дуже рідкісне явище: біля «Вернадського» зазнімкували полярне сяйво

Саме 12 серпня відбулася геомагнітна буря, що мала високий рівень потужності – сім балів при максимумі в дев’ять. Вважається, що того дня були великі спалахи на сонці, які призвели до виникнення незвичного явища в наших широтах. Також цьому сприяла тепла й безхмарна погода.

«Коли такі потужні спалахи відбуваються на сонці, то наша магнітосфера, яка як щит Землі від частинок, проривається. Ці частинки прорвали щит і замість того, щоби полетіти до полюсів, вони полетіли на наші широти на території Волині, і внаслідок зіткнення з атомами відбулися такі гарні картинки»,

Фізик додав, що активність сонця циклічна й повторюється кожні 11 років. Загалом уже найактивнішим сонце буде в червні наступного року. Тож науковець прогнозує, що сяйва дивуватимуть волинян це раз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus