USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волиняни не можуть приватизувати будинки, в яких прожили 50 років

12 Березня 2023 09:16
У Ківерцях кілька будинків зависли в повітрі. Незважаючи на те, що в них роками проживають сім’ї, які здійснюють добудови та ремонти, нерухомість нікому не належить. Як бути людям, які вважали будинки своїми, а тепер не можуть їх приватизувати?

У 70-х роках ці будинки надали людям як відомче житло. Мешканці пізніше не змогли їх приватизувати, тому що міська рада не взяла нерухомість на баланс, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Лише на одній із вулиць у Ківерцях розташовано три будинки, в яких люди проживають пів століття, але ніяк не можуть приватизувати. За СРСР Ківерцівське ремонтно-транспортне підприємство заселило сюди своїх працівників. Згодом відбулася реформа, і житловий фонд, який належав підприємству, передали на баланс міської ради. Люди, які проживали в будинках та квартирах, отримали змогу скористатися законом про приватизацію й оформити на житло право власності. Однак не всі.

Частину будинків міська рада в той час відмовилася приймати на баланс, посилаючись на те, що вони в аварійному стані. Саме ці хати зараз фактично нікому не належать.

Іван Крат заселився в свій дім у 1972 році. Це будинок на два боки. Сусідам вдалося приватизувати помешкання, а йому – ні.

Питанням приватизації клопочеться його син Олег Крат. Єдиний спосіб набути право власності – суд. Але суддя відмовляє у приватизації в зв’язку з тим, що дім не перебуває на балансі ані державного, ані комунального органу, тому не підпадає під закон про приватизацію.
«Подали в суд. Дивний збіг обставин – та сама суддя Світлана Поліщук. Вона мене викликає через інших людей, каже, щоби я забрав заяву, тому що буде від’ємний результат», – каже Олег Крат.

Ідентична ситуація – в сусідки навпроти. Жінка кілька років оббиває пороги судів. За її словами, їй запропонували залагодити питання за 100 тисяч гривень.

«Мав узятися один юрист. Він сказав, що піде і все зробить, але я сказала, що в мене таких грошей немає», – зазначає Антоніна Кондратюк.

До слова, якщо люди, яких позаселяли в будинки Ківерцівського РТП, повмирають, окрім спадкоємців, у суді на ці хати зможе претендувати міська рада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
. Показати IP 12 Березня 2023 11:40
Нехай пробують через набувальну давність. Відповідачем буде, якщо не має на балансі міської ради, правонаступник підприємства яке засилило своїх працівників.
jack Показати IP 12 Березня 2023 14:49
відчула п'ятою точкою, що "деньжат по легкому можна срубить" для певних оіб.
Читач Показати IP 12 Березня 2023 14:51
Так чому ж їм до того юриста не піти, він же парєшає?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus