USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Волинянка підхопила паразита через укус комара

6 Листопада 2021 19:30
На перший погляд звичайна ситуація влітку – вкусив комар. Проте він може нагадати вам про себе за кілька місяців.

Нещодавно до лікарів Волинської обласної лікарні звернулася жінка, з ока якої дістали 9-сантиметрового гельмінта. Найімовірнішою причиною зараження є саме укус комахи, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Свербіж в оці та набряк на повіці – саме такі скарги привели волинянку до лікарні. Окуліст Юрій Валецький, оглянувши жінку, відразу зрозумів, що це не вигадка, а справді рідкісне та небезпечне захворювання.

«Під час мого чергування звернулася пацієнтка зі скаргами на набряк, почервоніння й незначне відчуття чогось дивного під шкірою, – розповів лікар. – Проводячи детальний офтальмологічний огляд, я знайшов утвір, який нагадував якусь нитку, розташовану під шкірою. А під час спостереження виявилось, що вона рухається».

Лікар каже, що відразу було ухвалено рішення про хірургічне втручання. За допомогою спеціальних інструментів вдалося видалити гельмінта. Довжина паразита була близько 9 сантиметрів. Дорослі гельмінти локалізуються під шкірою або слизовою оболонкою на будь-якій частині тіла, найчастіше – саме в органах зору. Під час детального огляду виявили, що це дирофілярія.
«Дирофілярія – це такий паразит, що передається трансмісивно, тобто через укуси комах, – пояснює медик. – У цьому випадку це сталося через укус комара, який перед тим вкусив зараженого собаку, кота чи іншу тварину».

Читати ще: Паразити нам не друзі. Волинська професорка розповіла, як запобігти зараженню гельмінтами

Лікар каже, що зараження людини цим гельмінтом зазвичай відбувається теплої пори. Період перебування паразита в тілі людини може тривати місяцями та роками.

Людина може навіть не здогадуватися, що заражена. Аж поки не відчує під шкірою рухи невідомого паразита.

«Це досить ніжна і акуратна операція, як і всі операції в мікрохірургії, – провадить Юрій Валецький. – Оскільки в нашій практиці це не перший випадок, то все виконали досить легко. Жінка перебувала в лікарні близько 10 хвилин, тому що стаціонарного лікування вона не потребувала».

Медики наголошують: якщо ви відчули дивні рухи під шкірою чи помітили набряки на якійсь ділянці тіла, не варто боятись іти до лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus