USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Волинь – колиска руської держави: міжусобиці у князівстві, з’їзд монархів у Луцьку, УПА. Відео

6 Серпня 2023 18:41
Волинь – це не лише невелика прикордонна область на північному заході країни. Волинь є колискою руської держави, а волиняни – основою для формування її населення, а в подальшому і для народження української нації.

Про унікальність Волині йдеться у відео на YouTube-каналі українських письменників, видавців, публіцистів і громадських діячів братів Капранових «Історія України від Т. Г. Шевченка».

Як наголошує ведучий, Волинь – найзагадковіша з усіх українських земель.

Він розповідає про територіальні апетити волинських патріотів, розмиті межі Великої Волині, найдавнішу столицю краю Волин, племена дулібів та аварів, бужан, заснування та перейменування міста Володимира, будівництво Луцького замку, занепад Волинського князівства, короля Русі Данила Романовича, з’їзд європейських монархів у Луцьку, князівський рід Острозьких, Волинське воєводство, утворення губернії, родину Косачів-Драгоманових, будівництво Тараканівського форту, боротьбу проти більшовиків, польських осадників, Волинську трагедію та багато іншого.

«Саме Волинь стала центром утворення Української повстанської армії. Запам’ятати, що УПА народилася на Волині, варто. Бо саме Волинь стала основним фронтом боротьби українців із німецькими окупантами. Тут творив і воював український супергерой Ніл Хасевич, який очолив пропагандивний фронт УПА і попри те, що був інвалідом, 10 років воював у криївках і схронах та героїчно загинув у бою.

Після закінчення Другої світової радянська влада розпочала жорстокі репресії проти місцевого населення, але попри це УПА боролася до 1954 року. Волинські ліси стали надійним прихистком для українських партизанів. Одна з головних перемог УПА – перемога над голодом. Саме героїчний спротив українських партизанів не дозволив комуністам зробити Голодомор 1947 року таким самим масштабним, як у 1933-му.

Тому не дивно, що наприкінці 80-х, коли українці нарешті підняли свій голос за незалежність, саме Волинь стала одним із провідних організаційних центрів боротьби. Отак берегиня української державності стала і колискою нової незалежності України. І саме волинянин Леонід Кравчук урешті був обраний першим її президентом», – зазначає ведучий програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus