USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Волинь і Рівненщина об’єднують зусилля у цифровізації музейних пам’яток

17 Травня 2024 16:42
На Волині презентували Реєстр музейного фонду України, розроблений Міністерством культури та інформаційної політики. Волинська та Рівненська області стануть пілотними регіонами для завершального етапу впровадження Реєстру – музейні установи областей упродовж року будуть оцифровувати свої експонати та вносити дані у новий електронний реєстр.

Про це повідомляє Волинська ОДА.

Презентація проєкту відбулась для керівників та представників волинських музеїв за участю заступниці Мінкульту з питань цифровізації (CDTO) Анастасії Бондар та кураторів напрямку цифрової трансформації Волині і Рівненщини.

«В час війни музеям відведена особлива роль – зберегти і показати нашу історію, для формування світогляду і бачення нових поколінь українців та представлення України у світі, – відзначила Вікторія Левчук, заступниця голови Волинської облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO). – А для цього ми повинні чітко розуміти, чим зараз володіє держава, що вдалось зберегти і примножити, що саме втратили».

Читати ще: Волинь – у п’ятірці лідерів із цифрової трансформації територіальних громад України

Заступник голови Рівненської ОДА з цифровізації (CDTO) Олександр Терещенко розповів про технічну сторону роботи і користування Реєстром, та про завдання, що стоятимуть перед працівниками музейних установ. Один з найоб’ємніших напрямків роботи – оцифрування наявних експонатів та матеріалів, адже переважна кількість музейних установ веде облік та інвентаризацію предметів вручну, за допомогою паперових реєстрів.
До слова, загалом в Україні 803 музеї, роботу яких забезпечує 11995 працівників. Водночас, у багатьох музейних закладах громад обов’язки зберігачів фондів виконують від одного до трьох працівників. Тож питання кадрової нестачі суттєво знижує ефективну роботу музеїв, відзначили під час зустрічі учасники заходу.

«Реєстр музейного фонду України покликаний в майбутньому спростити роботу музеїв та розширити можливості презентувати нашу історичну спадщину», – зауважила Вікторія Левчук.
З Реєстром зможуть працювати не лише музейні працівники, а також історики, науковці, екскурсоводи, викладачі, студенти. Крім того, Реєстр буде доступний для працівників поліції, митниці, Інтерполу. В режимі реального часу будь-який зареєстрований музейний предмет можна буде відстежити на місцезнаходження та переміщення, особливо під вивезення із закладу для виставкової діяльності. В подальшому Реєстр музейного фонду України планують інтегрувати з європейськими.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus