USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.42 41.60
  • PLN 10.32 10.46

«Волинь, де зродилася УПА»: у краєзнавчому музеї – унікальна виставка

25 Жовтня 2024 10:10
У Волинському краєзнавчому музеї представили експозицію «Волинь, де зродилася УПА». Відкриття проєкту, який створили Український інститут національної пам’яті та Волинський краєзнавчий музей, відбулося у четвер, 24 жовтня.

Відвідувачі мали унікальну нагоду ознайомитися з роботами та автопортретом Ніла Хасевича, колекцією нагород волинських повстанців, хоругвами, зразками зброї 1930-1938 років, а також дізнатися історію національно-визвольного руху на Волині періоду Другої світової війни.
Як розповів завідувач відділу історії Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек, основа пересувної виставки складається з 15 банерів, на яких викладено ґрунтовне наукове дослідження діяльності української повстанської армії, адже повна історія УПА займає мільйони сторінок.
Над оформленням та дизайном банерів працювала художниця, графічна дизайнерка Вікторія Федина.

Основне завдання експозиції – ознайомити волинян і гостей міста з історією нашого краю, розповісти про борців за незалежність, їхні постаті та вчинки.

Керівниця та авторка проєкту – представниця українського інституту національної пам'яті Леся Бондарук. За словами жінки, ідею виставки виношувала кілька років, проте через обставини у країні вдалося втілити її в життя тільки зараз.
«Я щаслива людина направду, тому що зуміла у свої студентські роки познайомитися з кількома людьми, які є на цих фотографіях, це воїни і члени братств ОУН та УПА, і сьогодні ми можемо їх бачити усміхненими, молодими, красивими на цих банерах, які показують різні аспекти волинської діяльності Української повстанської армії. Крім того, дуже важливо, що глядачі виставки мають змогу ознайомитися з постатями національно-визвольного руху, які діяли в УПА Волині, побачити прекрасні роботи Ніла Хасевича, якому ми присвятили окремий банер, довідатися про колківську республіку – унікальне явище в історії УПА», – розповіла про деталі виставки керівниця проєкту Леся Бондарук.

Читати ще: Волинська митниця передала у музеї культурні цінності, вилучені в порушників

Заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт наголосив, що виставка дуже важлива для волинян, тому що це історія наших дідів та прадідів.
«Це історія волинського, українського героїзму, слави, звитяги, самопожертви, відданості. Це історія, яку ми з вами не мали знати, тому що радянська влада робила все, щоб згадки про Українську повстанську армію викликали лише негатив, щоб ця історія не мала нічого. І лише коли в 90-х роках прийшла українська держава, почала відроджуватися справжня історія. Ми відкривали для себе Україну справжню, героїчну, мужню, і найважче було розгрібати ту неправду, в яку до сьогодні на сході України чомусь ще вірять. І ми йдемо до волинян, до кожного українця, східняка, на південь України і несемо правду, яка збереглася пропри все, яка освітлює наше майбутнє, тому що без УПА сьогодні, напевно, не було б героїзму українських Збройних сил. Цю історичну правду ми маємо донести до своїх дітей, внуків, мусимо її розвивати і зробити все, щоби історія українського героїзму, історія УПА збереглась і стала великою частиною майбутнього нашої країни, тому що Україна була, є і буде», – звернувся до присутніх Григорій Пустовіт.
Також про важливість та значення виставки розповів директор департаменту культури, молоді і спорту Волинської ОДА Олександр Хвіщук.
«Надзвичайно важливо знати, хто ми є від початків, з чого це починалося і яким чином вдавалося й розвивалося з плином часу, з плином десятиліть, століть. І ми маємо сьогодні унікальну можливість глибше зануритися в цю непросту сторінку української історії, більше того, почерпнути, зрозуміти і розставити для кожного з нас правильні акценти», – сказав Олександр Хвіщук.

Одна війна на два століття – саме так спроєктувала минулі події на сучасні реалії співробітниця Волинського краєзнавчого музею, докторка філософії Людмила Пінчук. Вона закцентувала на тому, що виставка про людей, які довго чекали на визнання й заклали основу нашої боротьби, що її продовжують Збройні сили України.
Голова братства Волинського краю імені Клима Савура Богдан Вівчарик представив список-мартиролог борців за волю України на теренах Волині. Серед понад трьох тисяч прізвищ виокремили три:

Іван Гончарук (1925 року народження) – останній боєць УПА, якого розстріляли 12 липня 1989 року в Києві, за два роки до проголошення Незалежності. Чоловік відбув свій термін покарання через боротьбу за Україну, повернувся на Волинь, але чекісти знайшли нову причину, і Камінь-Каширський суд призначив йому смертний вирок.

Григорій Грушовець – провідник УПА Волині, діяв до осені 53 року, вісім років по тому, як закінчилась Друга світова війна.

Григорій Перегіняк – перший командир першого загону УПА на Волині.
Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко подякувала усім, хто працював над дослідженням, і зазначила, що проєкт «Волинь, де зродилася УПА» – результат великої і важкої праці.
«Коли я слухала зараз всіх, хто виступав, і дивилася на ці банери, хоч вже бачила їх раніше, читала процес їхньої роботи, але тільки зараз усвідомила, наскільки їм було тяжко, тому що це все люди з вченими званнями, які мають надзвичайно великий масив знань, і їм треба було вибрати такі крупини своїх знань та подати їх на цих банерах, щоб вони були цікавими і зрозумілими для всіх нас. Дуже важливо добре й чітко знати основи нашої історії, бо поверхневі знання легко розбиваються, і важко довести щось комусь, тож ми мусимо мати підґрунтя для своєї правоти», – підсумувала Оксана Важатко.

Виставка у Волинському краєзнавчому музеї діятиме до кінця року, далі експозицію показуватимуть у школах та в інших регіонах.


Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 25 Жовтня 2024 11:48
Якщо авторка проекту Бондарук, то туди немає чого йти.
1 Показати IP 25 Жовтня 2024 18:40
Музей зародження вбивць поляків, євреів та інших

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus