USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вода на Землі стрімко втрачає кисень: учені попередили про нову напасть

Сьогодні 00:37
Запаси розчиненого кисню у водоймах по всьому світу стрімко скорочуються, і вчені кажуть, що це одна з найбільших небезпек для системи життєзабезпечення Землі.

Як атмосферний кисень життєво важливий для таких тварин, як ми, так і розчинений кисень у воді необхідний для прісноводних і морських систем, пише УНІАН з посиланням на журнал Nature.

«З огляду на те, що мільярди людей залежать від морського і прісноводного середовища проживання як джерела їжі та доходу, можна з упевненістю сказати, що вміст кисню в цих екосистемах значно і швидко знижується», – ідеться в статті.

Читати ще: Прісній воді на Землі щонайменше чотири мільярди років

Концентрація розчиненого кисню у воді падає з низки причин. Наприклад, теплі води не можуть утримувати багато розчиненого кисню. Оскільки викиди парникових газів продовжують підвищувати температуру, поверхневі води стають все менш здатними утримувати цей життєво важливий елемент.

Розчинений кисень також може виснажуватися водними організмами швидше, ніж він заповнюється. А цвітіння водоростей і приплив сільськогосподарських добрив, стічних вод і промислових відходів лише погіршують ситуацію.

У найгірших випадках кисню стає так мало, що мікроби буквально задихаються і гинуть, часто захоплюючи з собою більші види.

«Скорочення викидів парникових газів, стоків поживних речовин і надходження органічного вуглецю (наприклад, неочищених стічних вод) сповільнить або, можливо, поверне назад процес деоксигенації», – кажуть учені.

Читати ще: Людство втратить воду. 66% населення планети відчує нестачу води вже до кінця століття

За останні 12 місяців середня по світу температура була найвищою в історії. Поточний рік, за попередніми прогнозами, може стати найспекотнішим за весь час спостережень. Наразі вчені оцінюють цю ймовірність у 95%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus