USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Влучність та зосередженість: у Ковелі – чемпіонат України зі стрільби з лука. Фото

Сьогодні 17:04
У Ковелі з 18 до 21 липня триває чемпіонат України з пара стрільби з лука серед осіб з УОРА. Загалом в змаганнях беруть участь понад 30 найкращих спортсменів з 10 регіонів України: Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Черкаської областей та міста Києва.

За першість України учасники змагаються на дистанціях 30, 50 та 70 метрів, кожна з них відповідно до типу луку – блочний (50 м) та класичний (30 та 70 м).

Волинську область представляють троє лучників: Сергій Цуман, Сергій Дудік та Микола Чабанчук, тренують хлопців Олег Дучимінський та Євген Макар.

З вітальним словом до присутніх звернувся мер Ковеля Ігор Чайка.
«Ковель уже став направду містом спорту, де розвиваються дуже багато видів, які мають гарні традиції, хороших наставників, один з них присутній тут – Заслужений тренер України з пауерліфтингу Валерій Дружинович. І в будь-якому виді спорту є непогані досягнення – маємо і чемпіонів, і призерів світових чемпіонатів. Нещодавно на цій спортивній арені ми проводили Олімпійський день, і саме звідси олімпійський вогонь вирушив у мандрівку Україною, тому для нас велика честь приймати і ці змагання», – сказав Ігор Чайка.
Також привітав учасників та подякував за підтримку організаторам заходу т. в. о. начальника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук.
«Волинь уже вп'яте удостоєна честі проводити всеукраїнські змагання зі стрільби з лука, і щоразу ми стараємося вас дивувати різними локаціями, адже якщо основний слоган Ковеля – це місто спорту, то слоган області – Волинь унікальна. Не забуваймо про тих, завдяки кому ми можемо проводити ці чемпіонати, перш за все – Збройним силам України, велика шана і повага тим, хто захищає нас на фронті, і тим, хто поклав життя заради утвердження незалежності країни. Дякуємо і тим, хто допомагав організовувати захід – це Національний паралімпійський комітет України, Український центр «Інваспорт» та Ковельська міська рада, яка гостинно прийняла ці змагання», – наголосив Віктор Галан-Влащук.
До слова, серед учасників – четверо спортсменів, які будуть представляти Україну на Паралімпійських іграх-2024, що пройдуть з 28 серпня до 8 вересня у Парижі: Руслан Цимбалюк (Івано-Франківська область), Василь Наумчук (Рівненська область), Анна-Вікторія Шевченко (Київ) та Сергій Атаманенко (Львівська область).
Читати ще: Ковель уперше приймає чемпіонат України зі стрільби з лука серед людей з ураженнями опорно-рухового апарату

Уже традиційно, основна частина спортсменів – ветерани війни. Один з них – Артур Головін, який представляє Львівську область, хоч сам є уродженцем Харкова. Влітку минулого року хлопець дістав поранення, через яке втратив праву руку. Під час реабілітації, у грудні 2023 року, вирішив долучитися до команди стрільців, а вже цьогоріч у лютому став переможцем чемпіонату України з пара стрільби з лука, що проходив у Луцьку.
«Після чемпіонату України у лютому я випав із тренувань на 2,5 місяця через чергову операцію на руку – таких у мене має бути ще дві, щоб поставити імплант. На початку червня я вже трохи повернувся до тренувань, але ще не набрав ту форму, яка була на попередніх змаганнях.

До речі, я долучився до програми спортивно-реабілітаційного центру для ветеранів TYTANOVI Rehab – єдині в Україні, хто робить інтегровані протези, у них дуже класний підхід, 9 липня відкрився центр – тепер є великий зал з тренажерами, багато фізичних терапевтів, масажист та психолог.

Я дуже хотів би хороший лук. Щоб показувати гарні результати, потрібен гарний лук. Зараз це все дуже дорого вартує – і сам лук, і стріли, тож хотілося б долучити до цього спонсорів. А я, своєю чергою, обіцяю старатися на тренуваннях і перемогти на Паралімпійських іграх-2028», – розповідає спортсмен Артур Головін.
Читати ще: Два золота, срібло та акредитація на Олімпійські ігри: волиняни вдало виступили на чемпіонаті України з велоспорту

Однією з учасниць-жінок стала срібна призерка чемпіонату Європи Анна-Вікторія Шевченко, яка буде представляти Україну на Паралімпійських іграх-2024 у Парижі.
«Ліцензію на Паралімпійські ігри-2024 вдалося здобути на мультиспортивному Євро у Роттердамі, насправді це було досить важко, бо перед тим було ще кілька спроб на світових змаганнях. Стрільбою з лука я займаюся майже чотири роки, це вийшло спонтанно, запропонували спробувати себе у цьому виді спорту батьки, до того я ходила на плавання, тож у спорті – з самого дитинства.

Щоб себе змотивувати – я говорю з собою перед тим, як йти на рубіж, і, звісно, слухаю тренера. І взагалі емоційно стараюся себе тримати в руках, бо «розвалишся» всередині, то все буде розвалено у грі.

Насправді їздити на змагання у Європу досить затратно, особливо проїзд, але конкуренція серед жінок там велика. Якщо оцінювати свої шанси – то я викладаюсь на максимум, щоб показати найкращий результат, а там уже як буде. Потрібно просто робити те, що вмієш, і під час виступу взагалі нічого не думати», – поділилася спортсменка.

Христина КРОТ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus