USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.53

Власники української мережі мікропозик з мільйонними відсотками мають російські паспорти, – «Схеми»

Сьогодні 16:09
Власники однієї з українських мереж мікрокредитних організацій, куди входять «Просто Позика» і «Тайм Кредит», мають російське громадянство.

Про це йдеться в розслідуванні «Схем» (проєкт «Радіо Свободи»), передає Бабель.

«Просто Позика» – фірма, заснована у 2014 році, з більш ніж 30 філіями по всій Україні. Вона пропонує кредити від 2 до 50 тисяч гривень, а процентна ставка може сягати аж до півтора мільйона відсотків (1 597 820,85%) річних, залежно від суми кредиту та терміну його погашення.

В офіційних реєстрах власниками компанії вказані двоє громадян України. Основний – Андрій Манучаров, у нього 90% фірми, та Євгеній Слюсар – йому належить 10%. «Схеми» ж зʼясували, що Манучаров є громадянином Росії.

У квітні 2014 року Манучаров отримав у Криму паспорт громадянина Росії. Про це свідчать дані Федеральної податкової служби РФ, які обліковують паспорт громадянина Росії Андрія Манучарова з чинним податковим номером.
Разом з російським паспортом Манучаров отримав і роботу в державних органах Росії, ставши радником гендиректора «Росморпорту» – федерального підприємства РФ, яке оперує всіма морськими портами країни-агресора.

Читати ще: Екссуддя Верховного Суду мала російський паспорт, – «Схеми»

Згідно з даними авіаперельотів, які є в журналістів, тоді ж Манучаров починає одночасно мешкати в Росії та окупованому Криму, де опікується питаннями «Росморпорту», та навідується до Києва, де розвиває мікрокредитний бізнес.

У 2015-му, через рік, відколи Росія окупувала Крим, Манучаров бере участь в тенісному турнірі у непідконтрольній грузинському уряду самопроголошеній Абхазії. Його можна побачити поруч з організатором заходу – депутатом держдуми РФ Костянтином Затуліним, нині підсанкційним. Спонсори заходу – російські оборонні концерни.
На другий рік окупації півострова Манучаров бере участь вже у тенісному турнірі в Севастополі. Але цього разу – з військовослужбовцями, на честь 233-ї річниці створення Чорноморського флоту РФ. Згадку про це журналісти знайшли у газеті «Флаг Родины», яка вважається офіційним виданням російського флоту.

Також журналісти зʼясували, що син Манучарова Іван – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії «Єдина Росія». Очолює комітет з питань інформаційної політики, технологій та звʼязку.

Він відкрито підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну, у квітні 2022 року створив Telegram-канал і назвав його «Манучаров Крым Z».
Має російське громадянство і дружина Манучарова Наталія. Вона, як і її чоловік, згодом зареєструвала мікрокредитну організацію під назвою «Тайм Кредит», яка налічує щонайменше 11 представництв по всій Україні.

У травні 2022 року Національний банк України видав постанову, якою заборонив громадянам РФ управляти небанківськими фінансовими установами – такими, як, наприклад, «Просто Позика» чи «Тайм Кредит».

Читати ще: Глава УПЦ МП Онуфрій збрехав про відмову від російського паспорта, – ЗМІ

Відповідно до постанови, кредитна організація мала б призначити довірену особу з відповідною діловою репутацією. А її кандидатуру мав би затвердити Нацбанк.

На запит «Схем» в Нацбанку повідомили, що «Просто Позика» і «Тайм Кредит» не зверталися до них щодо призначення такої довіреної особи. При цьому навесні цього року НБУ продовжив ліцензії для провадження діяльності обом компаніям на необмежений термін.

Журналісти повідомили знайдену інформацію Нацбанку. Там сказали, що не мають інформації, яка могла б свідчити про наявність у Манучарових громадянства РФ, але пообіцяли надіслати запити до СБУ для перевірки цих фактів.

Сам Манучаров наявність паспорта РФ заперечує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus