USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Влада намагається зірвати допит «грузинських снайперів», - адвокат екс-беркутівців

1 Березня 2018 11:57
Влада намагається заблокувати можливий допит так званих «грузинських снайперів» в Оболонському районному суді Києва за процедурою міжнародної правової допомоги, оскільки побоюються показань нових свідків, які можуть докорінно змінити основну версію винуватцям розстрілів на Майдані.

Таку заяву зробив адвокат підозрюваних беркутівців Олександр Горошинський, передають Українські новини.

«Як відомо, майже 3 місяці тому Святошинським судом задоволено клопотання захисту про допит громадян Грузії Олександра Ревазішвілі і Нергадзе Коби в порядку міжнародної правої допомоги! 30 січня 2018 року запит суду вступив в Мін'юст на виконання. За наявною інформацією, виконання запиту блокується адміністративним шляхом з владних кабінетів. Враховуючи те, скільки сил витрачено опонентами на дискредитацію зазначених свідків у медійному просторі, зважаючи на публічні заяви прокурорів ГПУ про те, що вони вважають даних свідків «фейковими» (при тому, що показань вони ще не чули), а також блокування виконання запиту суду на рівні Мін'юсту, - роблю висновок про те, що захист потрапив в точку. Значить свідчення, в яких звучать прізвища організаторів розстрілів, останнім вкрай незручні», - заявив Горошинський.

Також адвокат задається питаннями: «Як інакше пояснити такі протидії з боку влади? Чому влада боїться допиту свідків - очевидців розстрілу активістів та правоохоронців з готелю «Україна»?».

Також Горошинської публікує на своїй сторінці у Фейсбук скан-копії адвокатського запиту в Мін'юст України, який датований 28 лютого цього року і де адвокат просить Мін'юст повідомити, чи розпочато процедуру міжнародної правової допомоги для підготовки відео-допиту в суді Вірменії зазначених осіб з тим, щоб український суд міг найближчим часом заслухати свідчення.

Днями в ефірі ізраїльського російськомовного телеканалу ILand був показаний документальний фільм-розслідування під назвою «Площа розбитих надій», герої якого стверджують, що були причетні до розстрілів на Майдані, а серед координаторів цієї провокації вони називають тодішніх лідерів Майдану Сергія Пашинського, Андрія Парубія, Міхеїла Саакашвілі, а також декілька інших осіб. Режисером і автором сценарію фільму є відома ізраїльська тележурналістка Ганна Стефан, що працює в Тель-Авіві.

Фільм також опубліковано на офіційній youtube-сторінці телеканалу.

Автори фільму взяли інтерв'ю у деяких українських політиків, зокрема, у нардепів Сергія Пашинського, Володимира Парасюка, Ольги Богомолець, а також у голови управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка та ін. У той же час, головними героями фільму виступають три людини грузинської зовнішності, серед яких учасник раніше гучного фільму-розслідування на італійському 5-му каналі про події на Майдані Олександр Ревазішвілі. Ще два персонажі – Георгій Бежиташвілі і Цезарі Баджалідзе - раніше не фігурували в гучному фільмі італійського кореспондента Джіана Микалессіна. Інтерв'ю з трьома грузинами було записане у Єревані, столиці Вірменії.

Як стверджують герої фільму, причина, з якої вони вирішили розкрити інформацію про свою участь у розстрілах Майдану для ЗМІ – нібито загибель шести їхніх колег при загадкових обставинах, які разом з ними брали участь у подіях лютого 2014 р. Таким чином, герої фільму буцімто мають намір убезпечити себе.

15 листопада минулого року італійський 5-й канал (входить в медіа-імперію Сільвіо Берлусконі) показав документальний фільм «Україна. Прихована правда», герої якого роблять сенсаційні зізнання, що викликали відразу чималий резонанс в Україні.

Фільм також був опублікований на сайті телеканалу.

Пізніше в інтернеті з'явилося кілька версій з перекладом цього сюжету з італійського на російську мову.

Раніше генпрокурор Юрій Луценко спростовав, що на Майдані в 2014 році могли працювати снайпери, найняті Саакашвілі. 12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в Києві і вислали в Польщу, що сталося буквально напередодні запланованого його допиту у Святошинському райсуді Києва у справі колишніх беркутівців.

13 лютого в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» голова управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що депортація Саакашвілі з України і, як наслідок, неможливість для нього дати свої показання в Святошинському районному суді Києва у справі беркутівців завадила розслідування. «Чи було видворення Саакашвілі якось пов'язане з допитом – невідомо, але те, що його відсутність в Україні і, як наслідок, відсутність на судовому засіданні, шкодить розслідування, - це факт», - сказав він.

Раніше за клопотанням захисту екс-беркутівців Святошинський суд направив в Міністерство юстиції України запит про організацію допиту К. Нергадзе і А. Ревазішвіли в порядку міжнародно-правової допомоги і тепер це відомство повинне здійснити відповідні кроки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 1 Березня 2018 12:50
100%
100% Показати IP 1 Березня 2018 13:33
Це все правда
Луцьк Показати IP 2 Березня 2018 00:04
В результатіі зроблять в усьому винним Сакашвілі, скажуть що то була чисто його ініціатива, а нинішня влада нічого про це не знала

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus