USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.40 10.55

Вірив у повернення додому: як експолонений боєць зустрівся із родиною на Волині

17 Жовтня 2024 21:02
Військовослужбовець морської піхоти Сергій Смирнов, який пробув у полоні 2,5 роки й повернувся під час обміну полонених у вересні 2024 року, зустрівся із дружиною Крістіною та сином Данилом, які переїхали на Волинь на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Суспільне поспілкувалося зі Смирновими, котрі родом із Чернігівської області.

Нагадаємо, ввечері 16 жовтня жителі Нововолинської громади зустрічали військовослужбовця морської піхоти Сергія Смирнова з реабілітації після полону в Нововолинську.

32-річний Сергій – начальник оркестру, військовий диригент бригади морської піхоти, грає на тромбоні. 28-річна Крістіна грає на флейті. Обоє – диригенти військових оркестрів. Подружжя розповіло: музика у їхній родині – це стан душі, а військова служба – це покликання і почесна місія з охорони держави.

Пережитий полон і повернення до сім’ї в Нововолинськ

У 2022 році Сергій Смирнов з оркестром грав концерт у Маріуполі, а також виконували гуманітарну місію. Під час прориву із заводу Ілліча боєць із побратимами потрапили в полон. Умови перебування в полоні, розповів чоловік, жахливі.

«Харчування було таке, аби людині тільки не вмерти. Медицина відсутня. В Мордовії, наприклад, вони просто не лікували людей. Кожен день побиття були. А коли допитували, то там уже конкретно знущання. Хлопцям і мені, в тому числі відбивали геніталії, нирки та інше», – говорить експолонений.
Окрім фізичних знущань, був і психологічний тиск, зазначив Сергій.

Читати ще: «Діма вдома – це головне. Все інше поправимо», – лучанка Наталія Ніколаєва, яка дочекалася сина з полону

«Постійні приниження про свою країну, про свій народ, про себе, як особистість. І так 16 годин на добу. Коли питали мене посаду на допитах, я відповідав, що начальник оркестру, вони питали потім звання, я казав – майор. Для них це було здивування. Вони в лапках дуже любили офіцерів. І тоді починали знущатись жорстокіше», – розповів звільнений з полону захисник.
Увесь цей час дружина на Волині «оббивала пороги» різних інстанцій, аби чоловіка побачити вдома живим. У Нововолинськ, розповіла 28-річна Крістіна, переїхали, бо боялася за безпеку дитини. У подружжя Смирнових нині підростає трирічний син Данило. На той час, у 2022-му, сказала жінка, вони проживали в Миколаєві, де проходили службу.

Сергій розповів, що вірив у повернення додому, до своєї родини. Обмін полоненими відбувся 14 вересня цього року.

«Мене забрали вдень. Я думав, що поїду в інше місце. Ми довго летіли, потім їхали, знову літак. Ми постійно в мішках були. Але ми підгледіли і побачили цивільні автобуси, і людей в піджаках. Коли побачив державний прапор, то зрозумів», – сказав військовий.
Дружина захисника Крістіна Смирнова говорить: у російському полоні залишаються ще 15 музикантів з оркестру морської піхоти. Сам Сергій Смирнов нині продовжує проходити реабілітацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus