USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

«Відвези мене туди, де тато спить». У Луцьку знімали фотопроєкт про життя на військових кладовищах

12 Січня 2024 21:02
5 міст, 7 кладовищ, 15 історій – вийшов спецпроєкт про життя на військових цвинтарях, який фіксує наше сьогодення та розповідає історії українських Героїв і їхніх родин.

Серію фоторепортажів підготувала платформа пам’яті Меморіал спільно з регіональними медіа й авторами з різних міст України. Автори назвали проєкт «Відвези мене туди, де тато спить», ці слова належать 4-річній Мілані Сагайдак, доньці загиблого капітана поліції, бійця Штурмового полку Національної поліції України «Сафарі».

«Військові кладовища, Алеї Героїв – це особливий, сакральний простір. Тут ми відчуваємо тугу, біль, вдячність, повагу, любов. Тут віддаємо шану тим, хто за нас віддав життя. Могили захисників і захисниць – у квітах. Під прапорами. Туди ідуть із гостинцями або приносять речі, які символізують щось, що людина любила за життя. Усе це – жести пам’яті, завдяки яким загиблі Герої живуть у наших спогадах. Цим фотопроєктом ми хочемо показати, якою важливою є ця пам’ять», – каже Юлія Лозинська, редакторка спецпроєкту.
Луцьк. Валентина і Павло Петруки прийшли до могили сина, офіцера-розвідника 100-ої бригади тероборони Віталія Петрука
Луцьк. Валентина і Павло Петруки прийшли до могили сина, офіцера-розвідника 100-ої бригади тероборони Віталія Петрука


Про що розповідає проєкт «Відвези мене туди, де тато спить»

Журналісти і фотографи відвідали Алеї Героїв у Сумах, Луцьку, Івано-Франківську, Черкасах і Миколаєві. Провели час із рідними та близькими загиблих і зафіксували їхні побачення на кладовищах.

Обираючи міста, команда прагнула охопити різні частини України, щоб наочно показати – у кожному куточку держави є ті, хто віддав своє життя за нас.
Суми. Дружина Олександра Кірсанова, бійця 79-ї десантно-штурмової бригади, Аліна, приїздить на його могилу з Миколаєва, де нині живе
Суми. Дружина Олександра Кірсанова, бійця 79-ї десантно-штурмової бригади, Аліна, приїздить на його могилу з Миколаєва, де нині живе


Серед Героїв фоторепортажів

Василь Ковач, тато, який мріє поїхати на місце, де прийняв свій останній бій його син. Віктор Ковач, сержант 109-го окремого батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади, загинув біля Соледару.

Юліана Кадол, дружина, яка любить бути біля могили коханого наодинці і мовчати, вслухаючись у шум прапорів. Її чоловік Віталій Кадол був командиром взводу 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Загинув у Бахмутському районі.
Івано-Франківськ. Павло Кадол із мамою Юліаною біля могили тата – Віталія Кадола, командира взводу 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс»
Івано-Франківськ. Павло Кадол із мамою Юліаною біля могили тата – Віталія Кадола, командира взводу 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс»


Світлана, Владислава і Ярослава – дружина і доньки Анатолія Півня, загиблого бійця 20-го окремого стрілецького батальйону. 12-річна Ярослава одягла на кладовище татову сорочку і кепку. На могилі вона залишила записку: «Квіти, як і людське тіло, також колись зав’януть, а душа буде квітнути і пахнути вічно».

Сергій Щербінін, дядько, який доглядає за могилою племінника Дмитра Щербініна – воїна 79-ї бригади Десантно-штурмових військ, який загинув на Донеччині. Сергій вирощує на цвинтарі павловнію – як символ життя, за яке боровся племінник.

Ольга Сагайдак, дружина загиблого на Запоріжжі капітана поліції Віталія Сагайдака. Вона принесла коханому 10 червоних троянд. На кладовищі багато розмовляє з чоловіком. Приходить вітати зі святами. Іноді запитує – чому так сталося? А їхня маленька донька Мілана, яка раніше не любила тут бувати, тепер просить маму: «Відвези мене туди, де тато спить».

Над фотопроєктом працювали:

Суми: Олексій Туча (текст) і Денис Кривопишин (фото)

Івано-Франківськ: Ольга Суровська (текст) і Олеся Саєнко (фото)

Луцьк: Іванна Рудишин (текст) і Людмила Герасимюк (фото)

Черкаси: Наталі Соколан (текст) і Катерина Мартиненко (фото)

Миколаїв: Ігор Арчибісов (текст і фото)

«Наша команда на постійній основі співпрацює з найбільшими всеукраїнськими виданнями. Ми маємо досвід співпраці з іноземними ЗМІ. Але величезну роль для нас мають колеги з регіональних медіа, їхня аудиторія. Саме журналісти, фотографи локальних ЗМІ можуть розповісти про тих людей, про яких всеукраїнські ЗМІ мовчать. А для нас, для нашого проєкту, важливо згадати кожного і кожну, дати слово і увагу усім рідним», – каже шеф-редакторка Меморіалу Анастасія Абрамець.
Черкаси. Світлана Півень із доньками Владою та Ярославою прийшли до могили найріднішого – Анатолія Півня, добровольця 20-го окремого стрілецького батальйону
Черкаси. Світлана Півень із доньками Владою та Ярославою прийшли до могили найріднішого – Анатолія Півня, добровольця 20-го окремого стрілецького батальйону


Учасники спецпроєкту відзначають – робота над такими історіями дуже цінна.

«Похід на кладовище із моїми героїнями був для мене досвідом повного занурення в життя. Найяскравіше запамʼятала, як ми діставали речі із сумки, яку привезли дружині після загибелі чоловіка. Вона так усе і залишила: скло від тактичних окулярів, рукавиці, гаманець... Історії про загиблих дають відчути енергію і посил їхніх життів. Зустрічі на кладовищах, про які я писала, – цілющі. Для живих, і, сподіваюся, для тих, хто дивиться на нас згори», – каже Наталі Соколан, авторка репортажу з Черкас.

Такі проєкти роблять більш видимими втрати на війні, додає головна редакторка Репортера Ольга Суровська.

«Дуже важливо фіксувати спогади про тих, хто віддав життя у боротьбі за Україну. І фіксувати те, що українці жили, любили і мріяли, але це все зруйнувало російське вторгнення», – зазначає Ольга Суровська.
Миколаїв. Юлія Сипко щодня приходить на кладовище, де похований її син, боєць «Азову», Дмитро Сипко
Миколаїв. Юлія Сипко щодня приходить на кладовище, де похований її син, боєць «Азову», Дмитро Сипко


Репортаж із кладовищ у Сумах переклали також англійською. Цей матеріал перезенували під час фотовиставки Європою.

«Так ми хотіли нагадати іноземцям і українцям за кордоном, що війна триває», – каже Олексій Туча, головний редактор Цукру.

Про роботу платформи пам’яті Меморіал

Команда платформи пам’яті Меморіал з березня 2022 року робить усе, щоб олюднити цифри страшної статистики, щоб зберігати особисті історії кожної вбитої в Україні росіянами людини.

Станом на зараз команда розповіла понад 5 700 особистих історій, підготувала понад 230 текстів великого формату для всеукраїнських та іноземних ЗМІ, презентувала понад 10 документальних фільмів, спільно з партнерами організувала численні виставки, акції в Україні та за кордоном.

Раніше команда вже реалізовувала схожий фотопроєкт «Наодинці». Це фотоісторії жінок з різних куточків України, які назавжди втратили своїх коханих. Ці жінки різного віку, професій, життєвих поглядів, бачать різні міста за вікном спальні, але їх об’єднує одне велике горе, як і тисячі інших жінок з різних куточків України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus