USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.45 10.62

Відстеження спалахів COVID-19 дає змогу жити нормальним життям. Дослідження

8 Жовтня 2020 22:31
Коронавірус поширюється нерівномірно: з 36 тис. смертей в Італії, 25 тис. припало на три регіони, з них 17 тис. - у Ломбардії. Схоже трапилось і в еквадорському Гуаякілі, де морги не могли впоратися з напливом померлих. Натомість у Спрінгфілді (США, Міссурі) двоє хворих на COVID-19 перукарів, які працювали в масках, контактували з 139 людьми, і жоден із них не захворів. Як так стається і чому ми не можемо передбачити перебіг епідемії?

Про це йдеться у статті Зейнеп Туфекчі для The Atlantic, повідомляє texty.org.ua.

Зараз багато з нас чули про Rt (або R0) — показник, який демонструє, скільки в середньому один хворий заразить інших. А от про k поки чути лише в наукових журналах. k — це міра варіації. Якщо воно має низьке значення, то Rt мало змінюється від людини до людини. Якщо ж високе — хтось майже не заражає інших, а дехто заражає силу-силенну. Аби краще зрозуміти ці два показники, порівняймо їх із показниками доходів: якщо у ваш офіс зайде Ахметов, то середній дохід кожного присутнього буде понад мільйон. У цій ситуації середнє не враховує високої нерівності в доходах присутніх, отже перетворюється на беззмістовну «середню температуру по палаті».

Більшість хворих на COVID-19 нікого не заражає. Спрацьовує «закон Парето»: 10–20 % інфікованих забезпечують 80–90 % передачі вірусу. Згадаймо жінку з Південної Кореї, яка прямо та непрямо заразила понад 5 тис. людей зі своєї церкви. Схожі закономірності поширення спостерігали і у вірусів SARS (2003 р.) та MERS (2012–2015). Тобто вірусу притаманне «суперпоширення», коли кілька випадків призводять до нової хвилі зараження.

«Суперпоширення» COVID-19 відбувається здебільшого в закритих приміщеннях із поганою вентиляцією, де люди довго перебувають, особливо, коли голосно розмовляють або співають без масок: весілля й похорони, церква, хор, ресторани та бари, спортзали. Одна інфікована людина в цій ситуації може передати вірус більшості присутніх. Низькі значення R дають приводи для оптимізму, здається ніби кількість захворілих спадає, але кілька випадків «суперпоширення» здатні погіршити ситуацію майже миттєво.

Механізми стримування пандемії коронавірусу запозичені з рекомендацій для боротьби із сезонним грипом. У звичайного грипу передбачуваний перебіг пандемії, число k низьке — всі потроху заражають одне одного, а не отримують вірус від «суперпоширювачів», як у випадку з COVID-19. «Суперпоширення» має впливати і на відстеження контактів. Зараз відстеження здійснюють напряму для запобігання майбутньому зараженню, з'ясовуючи у нововиявлених хворих перелік контактних осіб, яких після цього тестують та просять самоізолюватися. Проте ймовірність того, що саме цей нововиявлений випадок призведе до нового спалаху захворювання, невелика, бо близько 70 % хворих нікого не заражають. Але ймовірно, що людина, яка звернулась із симптомами коронавірусу, заразилася від «суперпоширювача» (згадаймо, 80–90 % заражаються саме від них). Тому відстеження контактів у зворотному напрямку, щоб дізнатися від кого заразилась людина, а не кого вона потенційно може заразити, набуває сенсу. Важливо відстежити не стільки людину, скільки подію «суперпоширення» — ту саму гулянку в барі або похорон, де заразилося багато людей. Після того як ми знаходимо таку подію, ми можемо далі відшукати всі безпосередні контакти присутніх там людей, і далі за ланцюжком. Саме цей спосіб є найбільш ефективним.

На користь пошуку того, хто заразив, вказує і відомий «парадокс дружби»: у ваших друзів переважно більше приятелів, ніж у вас самих. Так стається тому, що є незначна категорія людей, які мають дуже багато друзів, і тому, ймовірно, ви серед них. Математичне моделювання показує, що в умовах пандемії, яка розвивається через «суперпоширення», відстежування джерела зараження на противагу пошуку потенційних нових випадків може збільшити кількість виявлених хворих удвічі-втричі.

Саме тому під час епідемії, у якій значна кількість хворих з’являється через «суперпоширення», швидкі і дешеві тести можуть бути дуже корисними. Зараз у пріоритеті ПЛР-тестування, яким намагаються виявити хворобу в тих, хто контактував із зараженою особою. ПЛР-тести дорогі та повільні, забір матеріалу для них неприємний і має здійснюватися медпрацівником. Крім того, ПЛР-и можуть показати наявність вірусу навіть коли його концентрація дуже низька.

Експрес-тести, хоч дешеві та менш точні, але швидкі та прості в застосуванні. Для визначення кластеру, або випадку «суперпоширення», вони надаються краще, ніж ПЛР.

Наприклад, виявивши нового хворого, ми можемо швидко протестувати вибірку його контактів такими експрес-тестами. Якщо всі негативні, значить «суперпоширення» не відбулось і контактні особи можуть не самоізолюватися. Якщо ж частина тестів повернулися позитивними, найпевніше, йдеться про випадок «суперпоширення», тож треба докласти більше зусиль для пошуку хворих із їх подальшим ПЛР-тестуванням та самоізоляцією.

«Суперпоширення» підвищує цінність інших засобів групового тестування, як-от пошук вірусу в каналізаційних стоках. Так можна виявити кластер хворих, не тестуючи всіх, і так само спрямувати зусилля з відстеження контактів в іншому напрямку, якщо слідів вірусу не виявили.

Японія, де зараз зафіксовано лише 86 540 випадків (станом на 7/10/2020*) за весь час пандемії, робила акцент на блокуванні «суперпоширення», поки хворі з одного спалаху не спричинили низку нових хвиль хвороби. Або Південна Корея, де стався один із перших відомих випадків «суперпоширення», тримає пандемію під контролем і діє точково за допомогою тестування, відстеження контактів, зокрема до випадків «суперпоширення», як нещодавно, коли виявили спалах інфекції у нічних клубах Сеула.

Прогнозують, що коли кількість кластерів у країні стає завеликою, коронавірус починає поширюватися подібно до грипу, k стає меншим і вірус ширитиметься рівномірно. Тоді тільки суворий карантин зможе припинити поширення COVID-19. Натомість відстеження окремих спалахів дає змогу зберігати звичний перебіг життя для більшості людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 9 Жовтня 2020 04:39
Тепер ясно де підхопив заразу Попрошенко - святкування в ресторані "55 рочків нєлоха" під час всеукраїнського трауру
Лучанка до Петро Показати IP 9 Жовтня 2020 11:06
Так н.л.х у нас гарант, такі речі треба пам'ятати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus