USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.55 41.85
  • PLN 10.60 10.80

Відомий тіктокер, гостюючи на Волині, розповів чому почав знімати ролики про мову

9 Серпня 2021 22:13
У Андрія Шимановського в соцмережі ТікТок більше 200 тисяч підписників. У своїх коротких роликах він закликає говорити правильно і вивчати українську мову.

Про те, чому він вирішив знімати ТікТок і чому обрав саме таку тематику, він розповів відвідувачам фестивалю «Бандерштат» з гутіркової сцени.

Нагадаємо, 6-8 серпня біля Луцька тривав п’ятнадцятий фестиваль «Бандерштат», на який приїхали гості з усієї України.

Читати ще: Зустріч високовольтної поезії з качовою музикою: під Луцьком відгримів фінальний день ювілейного "Бандерштату"

Одним з гостей став актор, блогер, педагог з техніки мови, популяризатор української мови у соціальних мережах Андрій Шимановський, який розповідає про всі нюанси української мови сотням своїх підписників. Він зізнався: цікавитися мовним питанням почав ще з дитинства.

«Я народився в Житомирській області, що автоматично мене робить людиною, яка прекрасно знається в усіх барвах нашого суржику. А ще це, мабуть, такий вроджений педантизм. Я пам’ятаю, як прийшов до мами і сказав їй: «Слухай, мені не подобається, що ми двома мовами одночасно розмовляємо. Давай якось визначимось і будемо говорити однією». Вона каже: «Прекрасна ініціатива, спробуй». Але дуже складно було самому з цим щось вдіяти, бо всі друзі, все оточення говорило суржиком. Питали: «Чого ти такі слова підбираєш? Чого ти випендрюєшся?» – каже він.

Але ситуація змінилася з початком Революції Гідності. Тоді його, ще неповнолітнього, мама не відпустила до Києва на барикади: «Поїхати до Києва мама мене не відпускала, і я тоді вперше почав думати про те, щоб якось принаймні на рівні мови я міг щось вдіяти».

Після школи хлопець вступив на навчання до Київського університету театру і кіно імені Карпенка-Карого, де були чудові педагоги. Згодом Андрій Шимановський після університету почав викладати техніку мови. А ось блогером став у час карантину.

«Коли почався перший локдаун, я два місяці був у своєму селі з бабусею й дідусем і подумав, що потрібно аби кудись ця творча енергія виходила. Я знав, що це не буде щось випадкове, я хотів поєднати свої знання і бути корисним людям. В університеті в мене викладалась орфоепія української мови, я володію акторськими навичками, тож вирішив це поєднати. Так і вийшло, що вийшло», – каже Андрій Шимановський про початок блогерства.

До слова, він провів слухачам майстер-клас з навичок мовлення. А також дав кілька порад, як очистити свою мову від слів-паразитів, суржику і говорити правильно:

– слухайте себе і оточуючих, виписуйте слова з помилками чи ті, у яких сумніваєтеся, на телефон у нотатки. Перевірити їх можна за словниками. Якщо в день 5-10 слів заміните нормативним варіантом за словником, то вже за місяць мова стане чистішою;

– читайте вголос художню літературу. Записуйте свій голос на диктофон і переслухайте.

– організовуйте літературні вечори.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото з офіційної сторінки «Бандерштату»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лазарь Каганович Показати IP 10 Серпня 2021 06:30
100 лет назад Житомир кто населял?
123 Показати IP 10 Серпня 2021 08:17
А шо то воно таке?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus