USD 41.30 41.75
  • USD 41.30 41.75
  • EUR 41.30 41.75
  • PLN 10.40 10.65

Відомо, чи зросте в Луцьку тариф на воду для населення

28 Травня 2024 12:33
Щодня до центру обслуговування клієнтів комунального підприємства «Луцькводоканал» приходить низка відвідувачів. Комусь потрібна консультація, хтось – на укладання договорів із водопостачання, ще дехто – для уточнення показників.

Оскільки ціни на комунальні послуги зростають, більшість мешканців міста побоюються, що зросте тариф і на воду, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Нині питання цін, не тільки на воду, болісне. Хотілося би, щоб вони не змінювалися. Тим паче, що зараз воєнний час. Мала би діяти якась заборона на підвищення тарифів, на мою думку», – говорить лучанин Юрій.

Тариф для лучан на воду становить 12 гривень 22 копійки за кубометр при його реальній вартості 27 гривень. 14 гривень покриваються з місцевого бюджету. Така ж сума виділяється на послуги каналізації. Допомога від міської влади в реаліях сьогодення неабияк відчутна для пересічних громадян із мінімальним заробітком.

«Не всі мають змогу оплачувати в повній мірі. Якби зараз ще зростали ціни на воду, то, думаю, багато людей не могли би оплачувати», – каже лучанка Ірина.

Читати ще: У Луцькій громаді модернізують послуги водовідведення за понад 55 млн від ЄС

Хоч протягом останніх років тарифи на комунальні послуги зростають, у Луцьку їх все-таки вдається стримувати за рахунок дотацій із міського бюджету. Крім того, водоканал залучає грантові кошти на модернізацію, щоб якість води та водовідведення була на європейському рівні.

«Якщо говорити про ціну і якість, то в нас одна з найнижчих цін на водопостачання серед великих міст України, а якість води прекрасна. Я сама є споживачкою цієї води. Наш центр розташований на проспекті Соборності, 25. Ми працюємо з 8:00 до 17:00 або до 18:00, без обідньої перерви», – коментує керівниця відділу з обслуговування клієнтів КП «Луцькводоканал» Наталія Цвяк.

Керівник «Луцькводоканалу» Віктор Гуменюк каже, що електроенергія та водопостачання взаємопов’язані. 50% вартості послуги водопостачання складає саме ціна електроенергії. Попри зростання тарифів на електропостачання, для лучан воно не відобразиться на платіжках за воду.

Читати ще: Пільговий тариф на воду для лучан діятиме до кінця року

«Усе працює на електриці і таке підвищення відразу зумовлює дефіцит коштів у межах двох мільйонів гривень. До цього моменту в нас дефіцит коштів по електроенергії, який не покривався тарифом, – майже п’ять мільйонів гривень. Тобто у травні-червні ми матимемо дефіцит у сім мільйонів гривень. Це дуже багато. Якщо не буде відповідної компенсації з бюджету, то ми повинні були би розглянути варіант дискретної подачі. Цей варіант не розглядається, тому що ми розуміємо, що місто буде нас підтримувати», – наголошує Віктор Гуменюк.

Він запевняє, що ціна на воду до кінця року не зміниться: «І місто, і підприємство робить усе можливе, щоб вода була 24/7, але без підняття тарифу для населення. В реальних умовах це дає можливість протягом року кожному домогосподарству щонайменше зекономити близько 2000-5000 гривень».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Василь Показати IP 28 Травня 2024 13:33
"Відомо,чи зросте..."-якщо відомо.-то навіщо тоді питання?50% у вартості водопостачання складає ел.енергія-то навіщо тоді ця демагогія?Або збільшення субсидії з бюджету міста,або підвищення тарифу.При підвищенні тарифу споживання води буде зменшене,Деяким мешканцям (прибл.5%) необхідна буде субсидія.Всі інші будуть більш економними.Оплата з бюджету міста приводить до безгосподарності.
? Показати IP 28 Травня 2024 13:51
Або Пані яка задоволена якістю води не з Луцька, або не знаю як у неї з вимогами. Вода в Луцьку ( в кранах) тече мяко кажучи трохи ліпша ніж з калюжі по дощу. Люди ставлять фільтри, купують воду для пиття та готування. А Пані відважна або д....якщо її прямо з водотоку споживає.
ВОВК Показати IP 28 Травня 2024 17:49
Вже дуже тривалий час не нью воду з крана бо одного разу довелося побачити труби по яких вона тече !
Анонім Показати IP 29 Травня 2024 18:49
Зараз тариф 24 на воду, 24 на стоки. Про які 12 грн. йдеться? Мені рахунки з такими тарифами приходять. Хто кого дурить?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus