USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Відключення електроенергії на Волині: як формують черги і чому світло

31 Липня 2024 22:11
Вперше у 2024 році графіки погодинних відключень на Волині запровадили 16 травня. Відтоді майже щодня споживачам вимикають світло за шістьма чергами.

Що таке черга, чому в деяких будинках світло ніколи не вимикають і як убезпечити побутову техніку під час планових знеструмлень, розповів фахівець акціонерного товариства «Волиньобленерго», передає Суспільне.

Спілкуватися наживо з журналістами волинські енергетики відмовилися. Відповіді на запитання надіслали у письмовому вигляді.

Як і коли вимикають світло на Волині

У «Волиньобленерго» розповіли: коли в об’єднаній енергосистемі України є прогнозований дефіцит потужності, вводять у дію графіки погодинного відключення. Це рішення ухвалює «Укренерго» і повідомляє операторів системи розподілу – місцеві обленерго.

Добовий графік відключень світла енергетики поділяють на шість груп (черг). Одночасно можуть знеструмлювати одразу кілька черг, це залежить від дефіциту потужності і вказівки «Укренерго».

«Черга – це перелік адрес побутових споживачів та підприємств, які споживають певну кількість мегават. У кожній черзі передбачено рівномірну за годинами та справедливу черговість відключень», – зазначили у «Волиньобленерго».

Чому в будинку навпроти світло не вимикають

Енергетики на місцях, наголосили в акціонерному товаристві, не можуть вплинути на розподіл на обсяги відключень.

«Щодо того, чому одні будинки вимикають, а інші ні, пояснюємо, що деякі будинки не вимикають через те, що вони підключені до однієї лінії з об’єктами критичної інфраструктури, лікарнями, водоканалами тощо», – йдеться у листі.

Також не обмежують споживання електроенергії в будинках, які перебувають на лінії з «протиаварійною автоматикою». Такі лінії у графіки не вносять. За даними «Волиньобленерго», на них припадає 25% від усього споживання електроенергії.

Як уберегти техніку – поради волинських енергетиків

Коли світло вимкнули – енергоємні прилади (комп’ютер, чайник, електроплита, пральна машина, кондиціонер, електричний обігрівач і бойлер) потрібно від’єднати від розеток.

У «Волиньобленерго» порадили споживачам не вмикати одразу після відновлення електропостачання усю побутову техніку, яка є у домі. Це потрібно, щоб уникнути перевантаження мережі, яке може викликати не планове, а аварійне знеструмлення.

«Після того, як електропостачання відновили, не вмикайте одночасно всі енергоємні прилади. Користуйтеся ними по черзі через 15-20 хв після подачі напруги. Наприклад, закип’ятили воду в чайнику – вимкнули його, тоді увімкнули пралку», – кажуть енергетики.

Також в акціонерному товаристві радять волинянам встановлювати вдома стабілізатори – пристрої захисту від перенапруги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus