USD 41.45 41.75
  • USD 41.45 41.75
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.45 10.60

«Відкладається на все життя»: у Луцьку вшанували воїнів, які загинули в Афганістані

15 Лютого 2022 21:53
У Луцьку на меморіалі «Вічна слава» вшанували пам’ять загиблих на територіях інших держав воїнів.

На вшанування прийшли більше 200 людей, розповів Суспільному голова Волинської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович.

Щороку в день виведення військ з Афганістану на меморіал у Луцьку приходить Зінаїда Ткачук. Жінка розповіла: її син загинув в Афганістані, коли йому було 20 років.

«Його забрали, а мені привезли порожній ящик. То я хоч іду до ініціалів, вітаю його і покладаю квіти до пам’ятника, тому що його там немає. Труна була порожня. Вони згоріли до тла і тільки горсточку попелу могли взяти», – каже матір загиблого.
Згадати загиблих прийшов на меморіал ветеран Микола Оніщук. Чоловік розповів: воював в Афганістані рік і три місяці. Згодом вивозив загиблих воїнів.
«Останній, хто загинув з Луцька, – Домбровський Едік. Я отримував груз 200. Я з його батьком працював. Вже війна закінчувалася там. Його відправили в Афганістан і він місяці 3 послужив і загинув», – пригадує чоловік.

Наймолодший нині ветеран Афганістану на Волині – Олександр Васькевич. Нині чоловіку 54 роки. З його слів, поїхав до Афганістану 18-річним. 2014-го був в АТО, нині служить в 203 Севастопольській бригаді.
«Для нас честю було піти в армію служити. Всім селом проводжали, і всім селом зустрічали. Найгірше, коли друг помирає на твоїх руках і ти не знаєш, що зробити. Це відкладається на все життя», – говорить Олександр Васькевич.

Цього року через пандемію і зовнішню загрозу урочисте святкування Дня виведення військ з Афганістану скасували, розповів голова спілки ветеранів Григорій Павлович.

Зі слів Григорія Павловича, у війні в Афганістані взяли участь 2 330 волинян, 70 з них загинули, троє зникли безвісти. Додає, нині на Волині живе орієнтовно 1 900 ветеранів Афганістану.
Нагадаємо, згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004 – 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
їх Показати IP 16 Лютого 2022 06:57
Шо з кожним роком стає більше і більше, могли б форму якусь одягти
Батько Показати IP 16 Лютого 2022 10:09
Шкода тих людей які загинули, бувши обмануті радянською пропагандою. Але для Авганців це були вороги і окупанти, так само як для нас зараз русскіє ванюші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus