USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Від початку повномасштабної війни Росія викрала 132 українських посадовців: скільки досі в полоні

28 Вересня 2023 23:18
Із початку повномасштабної війни росіяни викрали 132 представників українського місцевого самоврядування та органів влади. За даними правозахисників, 98 із них уже звільнили, однак у полоні досі перебувають 14 посадовців.

Про це повідомив Центр прав людини ZMINA.

Як розповіли правозахисники, 50% викрадених посадовців – очільники населених пунктів, близько 22% – місцеві депутати.

Наразі нічого невідомо про долю 16 раніше затриманих посадовців, ще чотирьох знайшли мертвими.

«Про долю тих, хто досі у полоні, часто нічого не відомо – рф зазвичай не підтверджує їхнє місце перебування, часто вони не мають ніякого офіційного статусу. Ми нічого точно не знаємо про їхній стан здоров’я, умови тримання, випадки застосування насильства тощо», – зазначив дослідник-документатор ZMINA Борис Петруньок.
Читати ще: Війна завдала сільському господарству збитків на $40 мільярдів

Найбільше посадовців окупанти викрали протягом перших місяців повномасштабної війни, кажуть правозахисники. Викрадення зафіксували в 9 областях. Понад половина цих незаконних затримань сталася в Херсонській області: відомо про 71 випадок, тоді як у Запорізькій області кількість викрадень сягнула 30.

Як пояснює Петруньок, представники місцевого самоврядування «стали однією із найперших цілей насильницьких зникнень», адже вони були головними в громадах і володіли важливою інформацією.

Серед тих, хто досі полонений – очільник Голої Пристані Олександр Бабич, староста села Нові Боровичі Чернігівської області Анатолій Сірий, міський голова Херсона Ігор Колихаєв та очільник Дніпрорудного Запорізької області Євгеній Матвєєв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus