USD 41.15 41.47
  • USD 41.15 41.47
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.55 10.70

Великобританія і ЄС домовилися про відносини і торгову угоду після Brexit

24 Грудня 2020 19:07
Євросоюз та Британія після чотирьох з половиною років перемовин досягли угоди про взаємні відносини після Брекзиту, повідомляє ВВС.

Останній раунд перемовин тривав майже два дні. Домовленість має надзвичайне значення.

Британія вийшла з ЄС наприкінці січня цього року, але до 31 грудня має жити відповідно до торгових правил Євросоюзу.

За тиждень цей термін збігає, а ще у середу не було зрозуміло, чи вдасться сторонам врешті домовитись.

Відповідно до заяви британського уряду, Лондон і Брюссель «підписали першу торгову угоду, яка основана на нульових митах і нульових квотах».

«Ми отримали контроль над нашими грішми, кордонами, торгівлею та нашими рибними водами», – заявили в британському уряді.

Пізніше прем’єр Британії Борис Джонсон уточнив, що угода дасть впевненість британській авіаційній промисловості, автоперевізникам, вченим, поліції та інших силам безпеки.

«Але, перш за все, вона (угода – ред.) означає впевненість для бізнесу», – підкреслив прем’єр.

В уряді запевняють, що досягнуті домовленості дадуть британцям те, за що вони проголосували на референдумі у 2016 році.

«Угода гарантує, що ми більше не підкоряємося правилам ЄС, Європейський суд не грає жодної ролі, і всі наші ключові червоні лінії щодо повернення суверенітету були досягнуті. Це означає, що 1 січня 2021 року ми матимемо повну політичну та економічну незалежність», – йдеться в заяві.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками перемовин назвала угоду «чесною та збалансованою» та запевнила, що Британія та ЄС продовжать співпрацю у всіх сферах, які становлять спільний інтерес.

«Разом ми досі можемо досягнути більше», – заявила вона.

«У Євросоюзі є певне полегшення, що все закінчилося, але і смуток, що Велика Британія йде», – ділиться своїми враженнями політичний кореспондент ВВС Кріс Мейсон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus