USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Велике переселення: три ведмеді з Луцького зоопарку поїхали до Молдови, а на Волинь прибули лама й мари патагонські

Сьогодні 16:27
Троє ведмедів з Луцького зоопарку переїхали жити за кордон – до Молдови. А передувала цьому дуже тривала робота, бо перемовини про обмін розпочалися рік тому, коли очільник Кишинівського зоопарку Роман Грету приїхав до Луцька. Потому було чимало телефонних перемовин із керівницею КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко, під час яких і прозвучала конкретна пропозиція щодо обміну.

Про це повідомили на сторінці Луцького зоопарку у Фейсбуці.

У Кишиневі вже був новозбудований вольєр для ведмедів площею один гектар. І там мешкав лише один старенький клишоногий віком понад 30 років. Тож Роман Грету попросив на обмін трьох із Луцька. Це, до слова, останні ведмеді, які народилися у Луцькому зоопарку в 2016 році (бо потім тварин стерилізували).
Керівники зоопарків контактували з представниками відповідних інституцій, які дають дозвільні документи на перетин кордону, зокрема Міністерством екології. Тварин чипували.

Власне, «спецоперація» з переміщення тварин (двох самок та стерилізованого самця) із Луцька до Кишинева стартувала 11 липня. І тривала вона пів доби – з 09:00 до 21:00. Причому до цього залучили багато людей.
Читати ще: Як у Луцькому зоопарку тварини переносять спеку

Додаткове навантаження на процес наклала неймовірна спека і в Україні, і в Молдові. Треба було максимально передбачити і спланувати все так, щоб тварини виїхали, швидко й без проблем перетнули кордон та прибули легко і комфортно до місця проживання. По ведмедів, відповідно до договору з Кишинівським зоопарком, прибув перевізник на транспорті, що має спеціально облаштований для цих потреб бус та причіп. Тож одна самичка подолала дорогу в бусі, вдвоє інших тварин – у причепі.
«Наші ведмеді мали доволі пристойну вагу: самички – по 250 кілограмів, а самець – усі 450. Тож на фото видно, що навіть повантажити приспаних тварин було ще те завдання із зірочкою. Одну ведмедицю несли 9-10 людей, а самця – 14. У цьому процесі нам, як завжди, допомогли Інна Васильківська та Вікторія Ковель (Ветеринарна клініка Інни Васильковської). Якщо врахувати, що спеціальні клітки для перевезення важать приблизно 100 кілограмів, то без підприємства «Спецкомунтранс» ми теж не дали б ради, – зазначили у звіринці. – Дякуємо за підтримку процесу працівникам та очільнику цього КП Володимиру Марценюку, які надали послугу з навантаження і прислали навантажувача».
Читати ще: У Луцькому зоопарку оселився «військовий» єнот з-під Бахмута

Нині тварини почуваються добре, починають адаптовуватися до нових умов проживання.

А з Кишинівського зоопарку до Луцька прибули новосели: самичка-лама поселилася до самця, який парубкував тут 13 років, і дві дівчинки-мари патагонські, щоб скласти товариство парубкам із Харківського зоопарку, які до сюди переїхали перед повномасштабною війною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus