USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Велика магія на маленькій кухні: як хобі волинського подружжя стало прибутковим

18 Грудня 2021 09:53
Талановиті люди – талановиті у всьому. І власним яскравим прикладом цю аксіому підтверджує луцьке подружжя медійників Богдан та Дарія Приступи.

Окрім основної роботи, яку дуже люблять, молоді люди знаходять час і на хобі, яке, до слова, приносить не тільки естетичну та гедоністичну насолоду.

«Усе почалося в період затяжного локдауну, – пригадує Богдан. – Тоді майже всі мусили більше часу проводити вдома, працювали теж з дому, виходили хіба в магазин по продукти. А багато чого замовляли в інтернеті, зокрема й м’ясні снеки. І якось я подумав, що прикольно було б щось таке і вдома зробити. Гадав, то якась така велика наука. Але потім з’ясували, що для цього потрібно зовсім небагато: сушка, хороший ніж, спеції, соєвий соус і, звісно, м’ясо».

Торік навесні Богдан з Дашею наважилися спробувати зробити снеки для себе. Перед тим передивилися купу майстер-класів і рецептів, спробували – вийшло дуже смачно.
«Насправді тут нічого складного нема, – каже Богдан. – М’ясо має бути трохи примерзлим – тоді його легше тоненько порізати. А після того мариную його в лотку з соєвим соусом та спеціями, складаючи шарами. Так воно стоїть не менш як шість годин. А потім перекладаю в сушку на чотири-п’ять годин. Із півтора-двох кілограмів м’яса виходить пів кілограма снеків».
Після вдалого експерименту Приступи почали презентувати свої снеки друзям. Усі смакували і хвалили.

Тож молодята подумали: а чому б не спробувати запустити мінівиробництво? Створили в інстаграмі сторінку, попросили знайомого блогера прорекламувати продукцію. І потроху справа стала рухатися, Богданові «Ненажерки» мають чимало прихильників.

Тепер він уже має нову сушку, вона більша, швидше та якісніше працює.
«Ця сушка якісніше виводить рідину, і м’ясо стає таким хрустким, як чипси», – додає Даша.

М’ясні снеки Богдан готує чотирьох видів: зі свинини, яловичини, курятини та індичатини. М’ясо купує на ринку в перевірених продавців. На більших постачальників, каже, поки не виходив, бо виробництво ще не набрало великих об’ємів. Але це – попереду.
Найпопулярніші, каже чоловік, снеки з яловичини. Хоча на кожен товар є свій покупець. Залежно від уподобань замовника, можна варіювати склад спецій: комусь подобається ніжніший смак, а хтось любить перчене й гостреньке. Спеції теж купує на ринку в спеціалізованій ятці.
«А цьогоріч у травні багато спецій ми привезли з Грузії. Спеціально брали велику валізу, щоб можна було їх доправити», – усміхається.

Найбільше замовлення поки що було корпоративне – від міжнародної фірми. Потрібно було виготовити понад 12 кілограмів готових снеків та пофасувати в пачечки по 50 грамів. На це пішло десь 30 кілограмів м’яса. Богдан зізнається: вручну порізати на тоненькі слайси стільки м’яса було нелегко. Але він впорався. І Даша допомогла. Щоправда, довелося не поспати кілька ночей. Та зате тепер про «Ненажерки» знають і за кордоном.
«Наші снеки часто беруть мандрівники, – додає Богдан. – Вони легкі, займають мало місця, до того ж, поживні. Тож якщо вирушати в похід у гори чи в подорож, наприклад, велосипедом, – це те, що треба: кинув собі в кишеню й перекусив дорогою».

Окрім того, «Ненажерки» не страшно брати в дорогу влітку, адже вони сухенькі й не зіпсуються на спеці. А ще це – хороший подарунок для друзів. На цей випадок Богдан формує подарункові набори з чотирьох видів снеків: менші – чотири пакуночки по 50 грамів, більші – чотири по 100 грамів.

Доки Богдан вправляється з м’ясом, Дарія розповідає про своє хобі – випікання десертів. На кухні, сміються, поки що вистачає місця обом, бо здебільшого готують по черзі.
«Богдан мене дуже підтримує і допомагає, – каже дівчина. – По-перше, продукти для моїх десертів – цукор, борошно, сир – мають чималу вагу, то він ті важкі пакети мені носить. А ще складає коробочки для тортів. Ну і, звісно, він – мій найперший критик та дегустатор».

Перед тим як наважитися випікати десертики під власним брендом darka_cakes, Дарія відвідала не один майстер-клас: і наживо, і онлайн, проштудіювала не одну кондитерську книгу.

«Я не скажу, що завжди любила щось пекти. Загалом, і солодке не дуже люблю. Але в останні роки три цим захопилася», – зізнається Дарія.
«Просто солодке дуже люблю я», – сміючись додає Богдан.

«Починала з простого – приготувала шарлотку, потім – еклери, затим в інтернеті стала рецепти шукати. Зрозуміла, що мені бракує теоретичних знань – які вершки чи сир брати, як працюють ті чи ті інгредієнти», – провадить дівчина.

Аби вийшов дуже смачний та красивий торт, каже Даша, потрібні якісні інгредієнти, час і терпеливість, адже не завжди все виходить з першого разу.
«Тортику треба сім-вісім годин настоятися, потім його потрібно зібрати. Одне слово, щоб ним посмакувати, доведеться десь добу вичекати», – пояснює кондитерка, розрізаючи морквяний торт з родзинками, апельсином, горішками, фундуком, корицею й кардамоном.
І вигляд, і запах – просто фантастичний, а смак – направду нереальний. Якщо не знати, що серед інгредієнтів – морква, годі в це повірити!

Найважче, каже, готувати французькі макаруни. А серед фаворитів – чізкейки – порційні десерти на паличці, тістечка «Картопля», торт «Снікерс», вишневі брауні, политі бельгійським шоколадом.

«Дуже люблю готувати чізкейки, – зізнається Даша. – У мене їх можна замовити з базиліком і м’ятою, арахісовий, з потрійною ягодою – вишнею, смородиною і малиною, бананово-карамельний. Торти – морквяно-апельсиновий, з вишнею та темним шоколадом, а також з грушею і маскарпоне. А ще класний – «Чорний ліс». Люблю готувати «Наполеон». Цікаве поєднання – полуниця з томатом. Мені такий тортик дуже смакує».
Дівчина додає: якось вирішила спробувати спекти лимонний пиріг Моніки з «Друзів». Каже, вийшло дуже смачно.

До слова, на власне весілля Даша пекла торт сама. А коли йдуть до когось у гості чи їдуть до родичів, то неодмінно зі снеками та десертом, бо всі чекають, щоб поласувати їхніми смаколиками.

А ще у цій справі дуже важливе натхнення. Без хорошого настрою або втомленою Дарія за десерти не береться.

«Готування – це теж творчий процес, – запевняє подружжя. – І тут важливо не вигоріти. Ну, нам поки це не загрожує. А підзаряджаємося ми одне від одного!»
Богдан зізнається: якби не Даша, то купував би собі щось у магазині й їв би таке, як є.

«Брав би в магазині ті маргаринові торти чи просто снікерси та й усе. А коли знаєш, що вдома є така смакота, то на магазинне й дивитися не хочеш», – усміхається чоловік.

«Все, що нам потрібно, – це любов. Ну і трішки солодкого», – написано на листівочках, які Дарія вкладає у кожну коробочку. І це – як маленька магія, що зігріває не гірше, як горнятко чаю зі смачним десертиком.
А замовити смаколики від Богдана та Дарії просто. Достатньо знайти сторінки в інстаграмі @darka_cakes та @nenajerky або у фейсбуці Darka_cakes та Ненажерки й просто написати. Високу якість та надзвичайну насолоду вам гарантовано!

«Усе, що виготовляємо, неодмінно тестимо самі, – запевняють Богдан і Даша. – Тож за якість продукту відповідаємо».

Насправді це все забирає купу часу, а ще ж є основна робота. Утім Дарія та Богдан запевняють: якщо правильно розподілити час, то можна все встигати й не падати з ніг. Мало того, вони планують колись-таки розширити виробництво і мріють запустити цех. Віриться, що у них це неодмінно вийде. Адже коли двоє наполегливих мрійників тримаються за руки й дивляться в одному напрямку, з того точно виходить щось прекрасне.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Kika Показати IP 18 Грудня 2021 10:54
Супер, молодцы !!!!!
Назар Показати IP 18 Грудня 2021 15:56
М'ясо шикарне. Під футбол до пива рекомендую.
лучанка Показати IP 18 Грудня 2021 21:08
Торти шикарні. А у сирому, хоч і маринованому і сушеному м"ясі, можуть бути паразити.
не паразит до лучанка Показати IP 19 Грудня 2021 17:58
м'ясо зберігається в герметичних лотках та сушиться при температурі не менше 70 градусів, ніяких паразитів там бути не може
джем Показати IP 18 Грудня 2021 23:03
Одні підлабузники в коментарях.
Ліна Показати IP 19 Грудня 2021 08:35
У солодкій випічці нема нічого корисного,менше споживайте.
123 до Ліна Показати IP 19 Грудня 2021 15:31
ой... ці "дієтологи" дістали... живеш тільки раз.. просто не обжиратися і фізично займатися,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus