USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

«Вдягнувши військовий однострій, ви вже належите до тієї великої сім'ї під назвою Захисники України», – волинські капелани

Сьогодні 19:21
Михайло Хімчак та Руслан Левочко – капелани Волинського прикордонного загону. Вони разом з бійцями-прикордонниками перебувають у зоні бойових дій – на передових позиціях в Харківській області.

Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.

Головне їхнє завдання – духовно підтримати, мотивувати, надихнути наших воїнів. Отримати пораду від капеланів – надзвичайно важливо для бійців, особливо в умовах бойових дій, коли хлопці виконують завдання, ризикуючи життям.

Протоієрей Михайло Васильович Хімчак – старший лейтенант капеланської служби. У Волинському прикордонному загоні він з 2017 року. Каже, що виїжджати на ротацію з підрозділом – це вже традиція.

Читати ще: «Єдність православних принесе перемогу над ворогом», – священник із Луцька, який разом із вірянами перейшов до ПЦУ

«До початку повномасштабної війни ми були працівниками, з початком повномасштабного вторгнення стали військовими капеланами, маємо офіцерські звання і спільно з нашими воїнами несемо своє служіння. Сьогоднішня наша подія, яка відбувалася, називається молитвою, молебнем. Ми молимося разом із нашими воїнами. Просимо, щоб Всемилостивий Господь дав їм сил тілесних і духовних, хай де вони перебувають. Але з Божою поміччю, з Божою допомогою завжди легше це все проходити та долати.

Ми вже маємо таку добру традицію – не одну ротацію спільно з ними виїжджаємо. Маємо можливість і посповідатися, і запричаститись. Капеланське служіння не обмежується лише служінням у храмі, в церкві, воно завжди дає якісь нові виклики. І капеланське служіння відгукується на всі ті виклики.

Якщо є можливість, щоб особовий склад прийшов у храм, ми звершуємо молитву в храмі, якщо є потреба виїхати в іншу якусь місцевість, то ми спільно з нашим особовим складом виїжджаємо, молимося, духовно їх підтримуємо, опікуємося, маємо можливість порадіти їхнім досягненням. Якщо необхідно, є, не дай Боже, важка ситуація, підтримати їх духовно. Втішаємо, підтримуємо, молимося, даємо поради», – каже Михайло Хімчак.

Читати ще: Життя в окупації, погрози колаборантів, ціна хліба. Історія волинянина, якого охрестили «бандьоровскім батюшкою»

Ієрей Руслан Іванович Левочко – лейтенант капеланської служби. У прикордонному загоні з цього року.

«Зараз перебуваємо з хлопцями в зоні бойових дій, тому що ми як Православна Церква України в цей нелегкий час для нас, для нашої Батьківщини, проходячи цей шлях боротьби за незалежність нашої держави, перебуваємо разом з нашими воїнами пліч-о-пліч скрізь. Ми разом з ними виконуємо свої обов’язки капеланського служіння, підтримуючи наших воїнів. Морально підтримуючи, духовно підтримуючи, виявляючи їм свою турботу, адже наша Православна церква завжди перебуває із суспільством і ніколи не ховається, не цурається у стінах міських храмів. Де наші воїни – там і перебувають наші капелани, підтримуючи їхній дух, їхню міць для перемоги нашої держави», – зазначає Руслан Левочко.

Віра в Бога особливо виявляється та загострюється на війні. У багатьох хлопців є традиція перед кожним бойовим виходом молитися, звертатися до Всевишнього по захист і допомогу.

Читати ще: «Ми переможемо лише тоді, коли Бог побачить народ, націю»: військовий капелан з Волині Михайло Бучак

Хлопці також охоче стають до молитви разом з капеланами. Виконуючи свою місію, військові капелани моляться разом з військовослужбовцями, окроплюють їх святою водою, здійснюють помазування освяченим єлеєм, роздають іконки Пресвятої Богородиці, яка є заступницею усіх наших воїнів-захисників, розмовляють з бійцями, сповідують їх.

«Вдягнувши військовий однострій, ви вже належите до тієї великої військової сім’ї під назвою Захисники України. Сьогодні ми покладаємо велику надію на Бога і просимо, щоби Всемилостивий Господь дав вам тих сил, і тілесних, і духовних, протистояти всім тим випробуванням, які будуть на вашій життєвій дорозі, які зараз є в нашій Україні, пройти ту війну, здолати того ворога. І щоби запанували перемога та мир, бо мир без перемоги нам не потрібен. Тому з Божою допомогою і з вами, дорогі наші захисники, спільними зусиллями йдемо тією правдивою дорогою, яка обов’язково приведе нас до нашої Української Перемоги», – звертається до прикордонників під час молитви Михайло Хімчак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus