USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Знайшли рештки древнього птаха з головою динозавра

8 Січня 2023 00:19
Команда палеонтологів з Китайської академії наук на чолі з Чжоу Чжунхе зробила відкриття, яке допоможе зрозуміти, як викопні ящери перетворилися на птахів.


Процес еволюції від динозавра до птаха включає кілька важливих змін у формі, функціях і навколишньому середовищі, які в кінцевому підсумку призвели до формування тіла, типового для сучасних птахів, пише НВ.

При цьому природа та процес цих змін досі залишаються відкритими для обговорення.

Нещодавно знайдена в Китаї скам’янілість птиці, названа Cratonavis zhui, може дати важливу інформацію про еволюцію цих тварин.

Палеонтологи зуміли реконструювати форму черепа птаха та виявили, що він майже такий, як у динозаврів, як-от Tyrannosaurus rex, і зовсім не схожий на пташиний.
Також цікавий той факт, що скам’янілість Cratonavis має напрочуд довгу лопатку і першу плюсневу кістку (кістку стопи) – особливості, які рідко зустрічаються в скам’янілостях інших динозаврів-предків птахів і повністю відсутні у сучасних птахів.

Вчені вважають, що Cratonavis перебував на еволюційному дереві між довгохвостим археоптериксом, який був більше схожий на рептилію, і орнітотораками, які вже розвинули багато рис сучасних птахів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus