USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вчені знайшли несподіване джерело речовини, яка гальмує глобальне потепління

13 Червня 2024 00:34
Учені намагаються знайти спосіб зупинити глобальне потепління. Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Microbiology, показало, що в цій боротьбі може допомогти поширений тип водоростей.

Про це пише УНІАН.

Команда біологів з Китаю, Великої Британії та Португалії, яка вивчала водорості підкласу Pelagophyceae, помітила у них здатність виробляти речовину під назвою диметилсульфоніопропіонат (ДМСП). Її активно виділяють морські мікроорганізми для захисту від різких стрибків солоності води, її температури і тиску. Тепер же з’ясувалося, що водорості також здатні його виробляти.

ДМСП є джерелом газу диметилсульфід (ДМС) – саме він створює характерний «запах моря». Під час потрапляння цього газу в атмосферу продукти його окислення сприяють формуванню хмар, а ті, своєю чергою, відбивають частину сонячних променів назад у космос, тим самим захищаючи планету від додаткового нагрівання.

Читати ще: Біологи назвали оптимальну температуру для життя на Землі

За словами авторів дослідження, їхня робота змінює уявлення про обсяги вироблюваного природою ДМСП і про роль водоростей у цьому процесі, що, своєю чергою, дасть змогу використовувати їх для запобігання глобальним кліматичним кризам.

Як інформували, спека та посуха знищують маленьких «рятувальників» Землі. Крихітним ґрунтові істоти допомагають утримувати вуглець, що сприяє потеплінню планети.

Читати ще: Потепління на кожен додатковий градус зменшує водні ресурси Землі: до чого це може призвести
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus