USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вчені зʼясували, від якого предка Homo sapiens людство успадкувало депресію та шизофренію

6 Листопада 2023 00:45
Вчені повідомляють, що сучасна людина може бути схильною до генетичної схильності до шизофренії та депресії, бо успадкувала їх денісівців, вимерлих предків Homo sapiens.

Дослідження, проведене іспанськими вченими з Universitat Pompeu Fabra, виявило схожість у геномі між сучасними людьми та денісівцями у варіації гена SLC30A9. Дані про дослідження були опубліковані у журналі PLOS Genetics, передає Newsyou.

Ген SLC30A9 у денисівців, судячи з результатів аналізу, був адаптований для захисту від холоду в їхніх жорстких кліматичних умовах. Однак у сучасних людях цей ген зазнав трансформації, підвищуючи ризик виникнення психічних розладів, як-от шизофренія та депресія.
Шизофренічний мозок – зліва, здоровий мозок – справа

Вчені пояснюють це явище грубим втручанням гена SLC30A9 у клітинний метаболізм, що може негативно впливати на психічне здоров’я людини.

Ці відкриття наголошують на важливості вивчення генетичних факторів, що визначають нашу вразливість до психічних захворювань, і наголошують на необхідності подальших досліджень у цій галузі, щоб краще розуміти та ефективно керувати ризиками, пов’язаними з психічним здоров’ям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus