USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Вчені з'ясували, в яку пору року найчастіше народжуються довгожителі

26 Вересня 2023 00:23
Експерти по проблемах старіння, смертності та довголіття університету Чикаго (University of Chicago), США, провели дослідження, яке показало взаємозв’язок між місяцем народження та тривалістю життя.

Вчені проаналізували дані 1574 осіб, які народилася в період 1880-1895 рр. і прожили близько 100 років. Дані про цих людей порівняли з даними родичів довгожителів , а також їх подружжя, пише ТСН.

Згідно з результатами дослідження, більшість довгожителів були народжені восени – з вересня по листопад. А серед тих, хто народився у березні, травні й липні, число довгожителів було меншим на 40%.

Ці дані підтверджують, що пренатальні чинники та умови життя людини в дитинстві можуть впливати не лише на стан здоров’я, а й навіть на тривалість життя.

Були висунуті такі гіпотези пояснення результатів досліджень:

– Важливу роль і в ранньому дитинстві, і ще в період розвитку плоду має харчування матері та відповідно живлення дитини. Дефіцит вітамінів та мікроелементів може вплинути негативно на механізми репарації ДНК, стабільність клітинних мембран, а отже, і на процеси старіння в майбутньому.

– Найбільш продуктивним місяцем в плані народження довгожителів був названий листопад. Учені пояснили це так – у людей, які народилися в листопаді, період активного формування мозку відбувається літом. Якщо врахувати, що саме в літню пору спостерігається пік вживання свіжих овочів і фруктів, можна представити, як багато вітамінів і мікроелементів отримує в цей важливий для нього період організм, що зростає. Саме на основі цього, на думку дослідників, і закладається міцне здоров’я людей, народжених восени.

Мають значення також сезонні коливання частоти простудних захворювань. В цілому у людей, народжених восени, набагато менше хронічних захворювань, ніж в інших, вважають фахівці.

Вплив температури довкілля під час пологів або навіть зачаття може стати ще одним можливим поясненням незначної долі довгожителів серед людей, народжених в літні й весняні місяці, тому що температура довкілля впливає на якість сперми.

Також учені знайшли залежність дати смерті від дня народження. Вони прийшли до висновку, що люди частіше помирають в період за 2 тижні до і два після дня народження. У цей період помирає третина жінок і половина чоловіків. Пояснюють це вчені тим, що дитина, з’являючись на світ, відчуває найсильніший біль. Цей стрес відкладає в пам’яті, і з наближенням дати народження організм згадує пережите і знову готується до стресу. Тому в цей період знижуються інші захисні ресурси організму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
санітар Показати IP 26 Вересня 2023 07:20
Усе - херня на соняшниковій олії.
Ганна Показати IP 26 Вересня 2023 09:38
Коли копіюєте статтю, потрібно ставити посилання https://tsn.ua/amp/zdorovya/korysni-statti/koli-naychastishe-narodzhuyutsya-dovgozhiteli-zyasuvali-vcheni-2416174.html
Ганні Показати IP 26 Вересня 2023 16:04
Стаття для рафінованих ідіотів, тому всякі посилання зайві.
Оксана Показати IP 27 Вересня 2023 10:40
Довгожителі не в такий період народжуються, а по іншому. Згідно з документів. Также це можна вирахувати в паспорті і ідентифікаційному номері. При державі люди знають скільки повинно населення бути. Скільки не хотів чогось недостанеш, за того розраховується все. Гроші на пенсію, на витрати на життя, якби не було.
Анонім до Оксана Показати IP 27 Вересня 2023 20:50
Який каламбур!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus