USD 41.70 42.00
  • USD 41.70 42.00
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.55 10.67

Вчені з’ясували, що голуби бачать сни

10 Червня 2023 00:57
Дослідження виявило, що значна частина мозку птахів активна під час фази швидкого сну. Тим самим вони можуть бачити сни і схожі на ссавців.

Учені застосували функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ), щоб вивчити активаційні патерни мозку сплячих голубів, пише журнал Nature.

Для спостереження та запису станів сну і неспання 15-ти голубів, спеціально навчених у складних експериментальних умовах, дослідники використовували інфрачервоні відеокамери і фМРТ.

Відеозапис через закриті прозорі повіки дав змогу відстежити зміни в русі очей і розмірі зіниць, а дані фМРТ доповнили спостереження, надавши інформацію про активність мозку і рух спинномозкової рідини.

Камери зафіксували рух очей і скорочення зіниць. Дослідники також виявили високу активність у ділянках мозку, що відповідають за візуальне опрацювання, включно з тими, які аналізують рух голуба під час польоту й отримують інформацію від крил.

У результаті аналізу даних також було виявлено активацію мигдалеподібного тіла.

«Це вказує на те, що якщо птахи бачать щось, що схоже на наші сни, вони можуть відчувати емоції», – каже співавтор дослідження з Інституту біологічного інтелекту Товариства Макса Планка Джаніна Унгурян.

Ця гіпотеза підтверджується тим фактом, що зіниці птахів швидко скорочуються, так само, як під час залицяння або агресивної поведінки в період неспання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus