USD 41.00 41.30
  • USD 41.00 41.30
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.30 10.50

Вчені з'ясували, як зголоднілі кліщі можуть приземлятись на людей без прямого контакту

4 Липня 2023 00:16
Зголоднілі кліщі можуть використовувати статичну електрику, щоб приземлятися на тіло людини або тварини навіть без прямого контакту.

Відповідних висновків дійшли науковці у журналі Current Biology, повідомляє Українська правда. Життя.

Кліщі не можуть залітати на своїх господарів, але наелектризований одяг, волосся чи шерсть допомагає їм пересуватися.

Зокрема, кліщі використовують трюк, відомий як «квестінг». Кровопивці висять на гілці або травинці з витягнутими ногами і чекають, поки люди або тварини пройдуть повз них, щоб схопити і присмоктатися.

«Тепер кліщі можуть прив’язуватися до господарів, які не вступають з ними в прямий контакт», – сказав фахівець з питань громадського здоров’я з Університету Массачусетсу в Амхерсті Стівен Річ.

Дослідники вивчали поширений у Європі вид – кліща собачого, який переносить хворобу Лайма, енцефаліт та інші захворювання.

Коли вчені заряджали електроди і розміщували їх біля молодих кліщів, істоти проносилися в повітрі, щоб приземлитися на ці електроди.

Виявилося, що звичайний рівень статичного заряду, який має хутро, пір’я, луска або одяг людини, може притягнути комах через проміжки у кілька міліметрів або сантиметрів.

Для людини ці відстані можуть здаватися невеликими, але для крихітного кліща вони дуже суттєві.

«Це еквівалентно тому, як ми перестрибуємо три або чотири сходових прольоти за один раз», – сказав Сем Інгленд, автор дослідження та еколог, який зараз працює в Берлінському музеї природознавства.

Наразі вчені не знають, як зменшити цю статичну електрику – тож людям радять використовувати класичні заходи профілактики кліщів, щоб убезпечити себе від укусів.

Зокрема, можна використовувати репеленти – речовини, що відлякують кліщів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus