USD 41.25 41.55
  • USD 41.25 41.55
  • EUR 41.40 41.70
  • PLN 10.56 10.67

Вчені з’ясували, як швидко щеплення від COVID-19 починає захищати

6 Січня 2021 07:40
Вакцина проти коронавірусу на основі мРНК починає захищати від COVID-19 через два тижні після отримання першої дози. Такого висновку дійшли автори масштабних клінічних випробувань.

Як пише УНІАН з посиланням на Nature, йдеться про дослідження вакцини, створеної компанією Moderna, яку 18 грудня схвалило Управління з продовольства і медикаментів США.

Невдовзі після рішення американських регуляторів, вчені Ліндсі Байден й Хана Ель Салі разом з колегами опублікували висновки випробування вакцини під час масштабних клінічних досліджень. В них взяли участь 30 тисяч добровольців. Половина з них отримала дві дози плацебо, а половина - дві дози вакцини. Перерва між уколами тривала 28 днів.

Вчені встановили, що вакцина на 94% ефективно запобігає появі симптомів COVID-19. А попередні аналізи вказали на те, що й одна доза вакцини може дати певний захист від початку безсимтомного перебігу хвороби. За час випробувань у 30 пацієнтів з'явилися тяжкі симптоми COVID-19. Але всі вони отримали плацебо.

Приблизно половина добровольців, яким зробили щеплення, скаржилися на побічні дії, такі як головний біль. Такі ефекти з'являлися після другого уколу. Але серйозних побічних дій майже не було виявлено.

Вакцини від Pfizer і Moderna: що про них відомо?

16 листопада у світі з’явилася ще одна вакцина проти коронавірусу з ефективністю 95%. Це стало відомо після того, як компанія Moderna опублікувала попередні дані випробувань своєї розробки.

Розробники сказали, що ефективність вакцини перевершила їхні очікування. Однак вона не буде масово доступною ще кілька місяців, можливо до весни.

Компанія Pfizer, яка співпрацює з BioNTech, оголосила, що їхня вакцина є більш ніж на 90% ефективною. Згідно з прогнозами, компанії виготовлять 50 млн доз вакцини у 2020 році і понад 1 млрд - в 2021-му.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus