USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.30 10.60

Вчені виявили у серця приховані можливості до самостійної регенерації

17 Лютого 2024 00:34
Дослідження, опубліковане у журналі Nature Cardiovascular Research, виявило потенційний поворот у лікуванні серцевих захворювань: використання власних регенеративних можливостей серця.

Замість того, щоб зосередитися на заміні втрачених клітин серцевого м’яза (кардіоміоцитів), це дослідження пропонує інший підхід: вплив на мікрооточення, пише Іnternetua.

Дослідження, проведене під керівництвом Джеймса Ф. Мартіна та його команди в Техаському інституті серця, розкриває складні взаємодії між кардіоміоцитами, імунними клітинами та фібробластами всередині серця. Ця комунікаційна мережа підтримує вроджену здатність організму до лікування та регенерації.

Читати ще: Учені створили біороботизоване серце, здатне битися як справжнє

За допомогою одноклітинної геноміки та генетичних експериментів дослідники виявили ключового гравця у цій комунікації: YAP. Ця молекула діє як диригент, організуючи гармонійну взаємодію між типами клітин, стимулюючи проліферацію кардіоміоцитів та сприяючи відновленню серцевої тканини.

Це відкриття ставить під сумнів думку про необхідність прямої заміни втрачених клітин серця. Натомість акцент переноситься на використання властивого серцю регенеративного потенціалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus