USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Вчені виявили у чорному шоколаді важкі метали: чим вони небезпечні

Сьогодні 00:18
Чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали: свинець та кадмій. Ці речовини науковці пов'язують з розвитком раку, хронічних захворювань та проблемами зі здоров'ям, особливо у дітей.

Такого висновку дійшли вчені з Університету Джорджа Вашингтона, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Frontiers in Nutrition, пише УП. Життя з посиланням на CNN.

Свинець і кадмій – це природні елементи земної кори, тому вони можуть потрапляти у ґрунт, де ростуть какао-культури. Однак деякі поля містять більше токсичних речовин через використання металовмісних добрив та промислове забруднення. Тому органічний чорний шоколад, хоч і зроблений з какао-бобів, вирощених без пестицидів, також може містити високий рівень важких металів.

Читати ще: Ціни на какао сягають рекордів через екстремальну погоду

Середній вміст свинцю і кадмію у продуктах з какао у складі перевищує допустимі норми в багатьох країнах.

Упродовж восьми років дослідники аналізували 72 продукти на основі какао. Вони виявили, що 43% продуктів містять кількість свинцю, яка перевищує рекомендовану норму на 23%, а у 35% порушені допустимі ліміти кадмію на 6%.

Читати ще: Любов до кави та шоколаду може бути генетичною

Науковці також зауважили, що в органічних продуктах були вищі рівні свинцю та кадмію, ніж у неорганічних. Органічні продукти вирощують без використання синтетичних пестицидів та добрив, тоді як неорганічні можуть містити хімікати. Вчені припускають, що хімічні речовини потрапляють до складу органічних продуктів з ґрунту або під час виробництва.

Науковці зазначають, що для здорових дорослих ризик від споживання невеликої кількості темного шоколаду низький. Безпечна добова норма чорного шоколаду становить близько 28 грамів, і вживання його щодня не становить значної загрози для здоров’я.

Читати ще: У складі був канабіс: діти з Київщини отруїлися гуманітарним шоколадом

Проте вагітним жінкам, маленьким дітям та людям з проблемами зі здоровʼям слід бути обережними, оскільки вони можуть бути більш чутливими до важких металів.

Діти можуть засвоювати близько 50% спожитого свинцю після їжі та до 100% на порожній шлунок. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, безпечного рівня свинцю, особливо для дітей, не існує.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus