USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вчені виявили причину смертельних тромбів, пов'язаних із вакцинами J&J та AstraZeneca

17 Травня 2024 06:19
Рідкісні, але смертельні тромби, пов'язані з вакцинами проти Covid-19, від компаній Johnson&Johnson та AstraZeneca, були спричинені аутоімунною реакцією, до якої деякі люди генетично схильні.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі The New England Journal of Medicine, пише УП. Життя з посиланням на Time.

Науковці вважають, що це відкриття вплине на розробку майбутніх вакцин.

Згідно з результатами дослідження, вакцини на основі аденовірусу, як-от J&J та AstraZeneca, містять компонент, який у генетично схильних людей може спровокувати вироблення незвично структурованих антитіл проти білка, залученого до згортання крові. Дослідники планують ідентифікувати цей компонент і спробувати видалити його за допомогою генної інженерії.

Голова відділу імунології Університету Фліндерс в Південній Австралії Том Гордон, чиє молекулярне дослідження призвело до цього відкриття, зазначив, що гематологи та фахівці з інтенсивної терапії, ймовірно, виявлятимуть більше випадків ризику тромбозів через цей компонент, оскільки стають більш обізнаними про це ускладнення.

За даними Єльської школи медицини, з понад 18 мільйонів людей, які отримали одноразову вакцину J&J, 60 осіб стикнулися з явищем тромбозу. Дев'ять з них померли.

Читати ще: Вчені творили вакцину, яка потенційно захищатиме від нових типів коронавірусів

Летальні випадки, пов'язані з тромбами, призвели до вилучення або обмеження використання вакцини AstraZeneca у кількох країнах, зокрема в Данії та Норвегії у 2021 році. В Австралії ускладнення виникало у двох-трьох людей на 100 000 вакцинованих віком до 60 років, і з березня 2023 року вакцина більше не доступна. Європейська комісія відкликала дозвіл на маркетинг цієї вакцини в березні 2024 року.

«AstraZeneca вітає подальше дослідження можливого механізму виникнення тромбозу з синдромом тромбоцитопенії (TTS), оскільки, попри ретельне розслідування, ми все ще не розуміємо механізму, який у дуже рідкісних випадках може бути тригером для TTS», – сказав представник компанії.

Johnson & Johnson також заявила, що підтримує дослідження, які допомагають у розробці безпечних та ефективних вакцин.

«Необхідно більше даних для повного розуміння потенційних факторів, які можуть бути пов'язані з цією рідкісною подією, включаючи її можливий зв'язок з аденовірусами та іншими вірусами, щоб зробити відповідні висновки про основу патогенезу», – йдеться в електронному листі компанії.

Зазначено, що обидві вакцини відіграли важливу роль у програмах вакцинації на ранніх етапах пандемії. Одне з досліджень показало, що вакцина AstraZeneca врятувала приблизно 6,3 мільйона життів у 2021 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 17 Травня 2024 06:32
Класно. Все таки антивакцинатори були праві! І наша влада робила медичний експеримент, знявши з себе і з виробників відповідальність і під шаленим примусом..
Анонім до Анонім Показати IP 17 Травня 2024 13:24
Ні, не були. Була проведена НЕОБХІДНА робота, що врятувало безліч життів, а мізерні побічки роздувались антиваксерським сміттям.
До стада Показати IP 17 Травня 2024 07:58
Ну що, раді тепер, що кололи невідомо що? "Мудрий" народ...
Анонім до До стада Показати IP 17 Травня 2024 13:25
Вкрай рідкісні побічки від реально допоиагавшої вакцини. Так, народ иудрий, по-справжньому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus