USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65

Вчені виявили печеру на Місяці, яку можна використовувати для розміщення дослідників

Сьогодні 00:31
Вчені виявили печеру на Місяці, неподалік від місця висадки космонавтів Ніла Армстронга і Базза Олдріна 55 років тому, і підозрюють, що там є ще сотні печер, які можуть слугувати прихистком для майбутніх астронавтів.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Команда під керівництвом італійців повідомила, що є докази існування чималої печери, доступної у найглибшій відомій ямі на Місяці. Вона розташована в Морі Спокою, всього за 400 кілометрів від місця посадки Аполлона-11.

Яма, як і понад 200 інших, виявлених на Місяці, утворилася внаслідок обвалу лавового тунелю.

Дослідники проаналізували радіолокаційні вимірювання, зроблені місячним орбітальним розвідником NASA, і порівняли результати з лавовими тунелями на Землі.

Читати ще: Науковці NASA з’ясували, чому на Місяці час плине швидше, ніж на Землі

За словами вчених, дані показують лише початкову частину підземної порожнини. За їхніми оцінками, вона має щонайменше 40 метрів завширшки і десятки метрів завдовжки, а можливо, і більше.

«Місячні печери залишаються загадкою вже понад 50 років. Тому було дуже приємно нарешті довести їхнє існування», – повідомили вчені Леонардо Каррер і Лоренцо Бруццоне з Університету Тренто.

За їх словами, більшість ям розташовані на давніх лавових рівнинах Місяця. Деякі з них також можуть бути на південному полюсі планети, де в кінці десятиліття планують висадити астронавтів NASA. Вважається, що постійно затінені кратери містять замерзлу воду.

Читати ще: Космічний апарат вперше сів на зворотному боці Місяця

Результати досліджень свідчать про те, що на Місяці можуть бути сотні ям і тисячі лавових тунелів. Такі місця могли б слугувати природним укриттям для астронавтів, захищаючи їх від космічних променів і сонячної радіації, а також від ударів мікрометеоритів. Будівництво житла з нуля було б більш трудомістким і складним завданням, навіть якщо врахувати потенційну необхідність укріплення стін печери для запобігання обвалу, зазначають вчені.

Камені та інші матеріали всередині цих печер – незмінні під впливом суворих умов протягом століть – також можуть допомогти вченим краще зрозуміти, як розвивався Місяць, особливо з огляду на його вулканічну активність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus