USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Вчені виявили отвори на дні океану, які виділяють дивні рідини

29 Квітня 2023 00:54
На дні океану біля узбережжя Орегону були виявлені отвори, що викидають теплі рідини з кордону між тектонічними плитами. Дослідники вважають, що це дивне, ніколи раніше не бачене явище, назване оазисом Піфії на честь давньогрецької жриці, може дати розуміння ризику землетрусу вздовж небезпечного розлому, хоча точно, як воно впливає на тектоніку, незрозуміло.

Зона субдукції Каскадії простягається від острова Ванкувер до північної Каліфорнії. Це офшорний регіон, де океанічні плити Експлорер, Хуан де Фука та Горда ковзають під північноамериканську континентальну плиту. За даними Департаменту управління надзвичайними ситуаціями штату Орегон, межа плити здатна спричиняти землетруси магнітудою 9 і більше – це один із найпотужніших землетрусів на Землі. Руйнівний землетрус також може супроводжуватися хвилями цунамі висотою до 100 футів (30,5 метрів).

Як пише видання T4, дослідження, опубліковане в журналі Science Advances виявило, що біля узбережжя Ньюпорта, штат Орегон, на морському дні на глибині 3412 футів (1040 м) нижче поверхні океану є серія з принаймні чотирьох невеликих отворів, що виділяють рідини з глибини розлому.
Ці вентиляційні отвори, кожне з яких має діаметр приблизно 2 дюйми (5 сантиметрів), розташовані приблизно за 50 миль (80 кілометрів) від берега. Геохімія цих рідин показує, що вони походять із глибини приблизно 2,5 милі (4 км), поблизу місця з’єднання плит.

Читати ще: Вода на Землі закипає. Вчені попереджають, що планету охоплять хвилі тепла та катаклізми

Витік цих рідин може вплинути на взаємодію плит, що в кінцевому підсумку може вплинути на те, як і коли відбуватимуться землетруси в регіоні.

«Це потенційно змінює напруги та тиск рідин на більшій глибині», – сказав Деміан Саффер, директор Інституту геофізики Техаського університету, який не брав участі в дослідженні. «Це стає цікаво, тому що це глибини, де ми думаємо про можливі землетруси».

Саффер сказав, що немає простої кореляції між потоком рідини та землетрусами, і тому знадобиться додаткова робота, щоб зрозуміти, чи впливають ці рідини на ризик землетрусів на північному заході Тихого океану.
Вентиляційні отвори вперше помітив тодішній аспірант Вашингтонського університету Брендан Філіп, нині радник Білого дому з політики, під час дослідницького круїзу. Судновий гідролокатор виявив бульбашки, що піднімаються з морського дна, сказав у заяві співавтор дослідження Еван Соломон , доцент кафедри океанографії Вашингтонського університету .

«Вони досліджували в цьому напрямку, і побачили не просто бульбашки метану, а воду, що випливала з морського дна, як пожежний шланг», – сказав Соломон. «Це те, чого я ніколи не бачив і, наскільки мені відомо, раніше не спостерігався».

Рідини були на 16 градусів за Фаренгейтом (9 градусів за Цельсієм) теплішими за навколишню морську воду, що вказує на те, що вони походять із глибоких гарячих частин земної кори та багаті мінералами, такими як бор і літій. Рідини надходять із кори, яка востаннє була на поверхні 2 мільйони років тому, сказав Саффер.

«Ми не можемо взяти зразки породи, але ми отримуємо рідини, які торкаються цих порід», – сказав він.

Питання, як ця рідина впливає на поведінку розлому, залишається відкритим, сказав Саффер.

«Існують деякі аргументи... за якими ми вважаємо, що рідини під високим тиском можуть відігравати роль у придушенні поведінки землетрусів і натомість сприяти повільнішим видам руйнувань, як-от повільне ковзання або навіть стабільне асейсмічне повзання», – сказав він.

Події повільного ковзання – це поступові рухи плит, які вивільняють енергію, не спричиняючи струсу, натомість асейсмічний ковзання – це рух розломів один повз одного без тертя чи небезпеки землетрусу. Є ще дуже багато невідомих про сантехніку, що лежить в основі нещодавно відкритих вентиляційних отворів, щоб напевно сказати, який вплив може мати потік.

«Це якимось чином виснажує або частково виснажує розлом», – сказав Саффер. «Ми не знаємо, наскільки велика територія, що відбувається, і ми також не знаємо, наскільки це змінює тиск і навантаження на розлом. ... Це ті речі, які були б природними наступними кроками щоб з’ясувати.»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus