USD 40.55 40.85
  • USD 40.55 40.85
  • EUR 40.70 40.90
  • PLN 10.00 10.15

Вчені встановили, яка істота потопила корабель Колумба

9 Червня 2024 00:33
Міжнародна група вчених з Массачусетського університету в США, Плімутського університету в Англії та інших наукових установ розкрили 2000-річну таємницю морських черв’яків або тереденідів – двостулкових молюсків, що харчуються деревиною.

Дослідження опубліковано у науковому журналі International Biodeterioration and Biodegradation (IBB), пише Т4.

Згідно з історичними свідченнями, тереденіди створювали проблеми давньогрецькому флоту, сприяли аварії корабля «Санта Марія» Христофора Колумба в 1492 році, топили кораблі іспанської армади і час від часу обрушують в море причали в затоці Сан-Франциско.

Донедавна вчені не розуміли, яким чином ці червоподібні молюски здатні завдавати такої шкоди дерев’яним спорудам.
Для засвоєння деревини організм повинен мати можливість перетравлювати лігнін – міцні волокна, що оточують живильну целюлозу. Деякі істоти, як-от терміти, роблять це за допомогою симбіотичних бактерій в кишечнику. Але система травлення корабельних черв’яків довгий час вважалася майже стерильною.

Читати ще: Знайшли уламки знаменитого підводного човна часів Другої світової війни, що затонув з екіпажем на борту

У новому дослідженні фахівці детально вивчили кишечник черв’яка та виявили в ньому невеликий орган під назвою тифлозол, який виявився населеним мікробами-симбіонтами. Раніше біологи вважали, що тифлозол виконує інші функції і не звертали на нього уваги.

Як показав аналіз, тифлозол виділяє ферменти, що ефективно роз’їдають лігнін.

За словами вчених, відкриття не лише вирішило давню загадку тереденідів, а й може знайти застосування у сфері біотехнологій для переробки найжорсткішої частини деревини.

Довідка

Христофор Колумб — іспанський мореплавець, першовідкривач Америки (Багамських та Антільських островів, узбережжя Центральної та Південної Америки).

Санта-Марія — флагманський однопалубний трищогловий корабель, на якому Христофор Колумб в 1492 році відкрив Америку. Довжина судна складає від 21 до 25 метрів, воно могло вмістити до 40 осіб. Судно розбилося біля узбережжя Гаїті в 25 грудня 1942 року, коли наскочило на рифи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus