USD 41.05 41.47
  • USD 41.05 41.47
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

Вчені вперше зафіксували «зірку-вбивцю», яка пожирає планети

5 Травня 2023 00:29
Вчені уперше стали свідками пожирання планети схожою на Сонце зіркою. Землю спіткає така ж доля приблизно через 5 млрд років, коли Сонце стане червоним гігантом.

Про це повідомляє Space.com.

«Астрономи виявили, що Сонце і подібні до нього зірки, наближаючись до кінця свого існування, починають вичерпувати своє основне джерело палива – водень біля ядер. Це призводить до стискання ядер. Зовнішні ж оболонки розширюються й охолоджуються. Під час цієї фази червоного гіганта зірки можуть розширюватися від 100 до 1 тис. разів у порівнянні зі своїм початковим діаметром, а отже й поглинати планети, що обертаються на близьких орбітах», – ідеться в повідомленні.

Протягом десятиліть вчені виявляли докази того, що зірки поглинали планети. Однак до цього часу вони ніяк не могли підловити зірку у процесі поглинання. І ось це нарешті сталося.

Астрофізик із Массачусетського технологічного інституту, провідний автор нового дослідження Кішалай Де та його колеги вивчили сплеск випромінювання ZTF SLRN-2020, який відбувся у 2020 році в диску Чумацького Шляху на відстані близько 12 тис. світлових років від Землі, поблизу сузір’я Аквіла.

«Під час цієї події зірка за тиждень стала яскравішою у 100 разів. Ціла низка факторів довела, що з зіркою об’єдналося космічне тіло, але точно не інша зірка. Тіло мало бути в 1 тис. разів меншим за будь-яку іншу зірку, яку ми бачили. Тож це була планета, яка врізалася у свою зірку», – заявив Де.

У результаті події було викинуто водень, який приблизно в 33 рази перевищує масу Землі, а також близько 0,33 земних мас пилу. «Зірка-вбивця» була приблизно в 0,8-1,5 раза масивніша за Сонце, а поглинута планета – в 1-10 разів масивніша за Юпітер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus