USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

Вчені розкрили таємницю смерті знаменитої єгипетської «мумії, яка кричить»

Сьогодні 00:17
Вчені Каїрського університету в Єгипті провели дослідження стародавньої «мумії жінки, яка кричить». Вона здобула популярність завдяки незвичайному виразу обличчя – її рот залишився широко відкритим.

Жінка померла близько 3500 років тому, пише ВСВІТІ.

Її тіло знайшли у 1935 році у дерев’яному саркофазі під гробницею Сенмута – відомого архітектора часів правління жінки-фараона Хатшепсут. Ім’я «мумії, що кричить», не було вказано на саркофазі. Передбачається, що вона була членом сім’ї Сенмут.

Під час нового дослідження вчені застосували комп’ютерну томографію та рентгеноструктурний аналіз. Вони досліджували шкіру, волосся та довгу чорну перуку.

Читати ще: У Чилі відкопали мумії, які на дві тисячі років старші за єгипетські

Результати показали, що за життя зріст жінки становив 1,55 м. Вона померла у віці 48 років. На кістках, зокрема на хребті, збереглися сліди артриту. Однак дослідники не виявили жодних розрізів для муміфікації. Усі внутрішні органи у тілі залишилися на своїх місцях.

«Це було несподіванкою, оскільки класичний метод муміфікації в Новому царстві (1550-1069 роки до н.е.) включав видалення всіх органів, крім серця», – пояснили вчені.

Такі недогляди зустрічалися за муміфікації бідних людей. Але в цьому випадку справа була не в економії. Жінку поховали із золотими та срібними кільцями у вигляді скарабеїв. До складу бальзамувальних препаратів входили дорогі інгредієнти: ялівцева смола та ладан, повідомляє Frontiers in Medicine.

Читати ще: Учені встановили справжнє походження «мумій інопланетян», виявлених у Перу

Вчені зробили висновок, що відкритий рот жінки навряд чи був наслідком недбалості бальзамувальників, які забули його закрити. На їхню думку, жінка померла в сильних муках, і через трупний спазм її обличчя залишилося таким, яким було в момент смерті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus