USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Вчені перевірили, як ChatGPT впливає на навчання школярів

Сьогодні 00:12
Науковці припускають, що використання штучного інтелекту під час навчання може стати для школярів «милицями», адже так вони не отримують якісних знань.

Дослідники з Університету Пенсільванії (США) провели відповідний експеримент, у якому взяли участь майже тисяча учнів старших класів з Туреччини, пише Українська правда з посиланням на Popular Science.

Усі школярі відвідували шкільні заняття математики, але в позаурочний клас самостійно виконували завдання.

Учасників дослідження науковці поділили на три групи – перші готувалися самостійно, друга група використовувала ChatGPT, а ще частина школярів навчалися за допомогою іншої версії ChatGPT, який давав підказки для вирішення завдань.

*ChatGPT – чат-бот із штучним інтелектом, призначений для надання відповідей на запитання у форматі діалогу.

Школярі з усіх груп виконували однакові завдання з різних тем протягом чотирьох циклів занять, кожне з яких тривало 90 хвилин.

Згодом дослідники проаналізували правильність розв’язків, які отримали учасники експерименту.

Виявилося, що група з доступом до ШІ правильно виконали на 48% більше практичних завдань, ніж школярі, які займалися самостійно.

Натомість учні, яким шлях до вирішення задач підказував «репетитор» на основі ШІ, мали на 127% більше правильних відповідей.

Згодом автори дослідження провели додаткове тестування, аби перевірити, як зрештою учні засвоїли знання з опрацьованих тем. Цього разу школярі вирішували завдання без допомоги ШІ.

Виявилося, що друга група мала на 17% гірші результати, ніж ті, хто навчався самостійно.

Читати ще: У Євросоюзі набув чинності перший у світі закон про штучний інтелект

Крім того, школярі, яким не допомагав штучний інтелект, випередили групу, якій давав підказки «репетитор» на основі чату ChatGPT.

Дослідники припускають, що навіть імітація штучним інтелектом педагога може «суттєво перешкодити навчанню».

Учасники експерименту часто не намагалися зрозуміти тему, а просто запитували відповідь, тому автори роботи вважають, що школярі використовують чат-бот як «милиці».

Внаслідок цього в них, ймовірно, не сформувалися навички вирішення завдань, як у тих, хто займався самостійно.

За словами вчених, ще одним фактором негативного впливу на загальні результати учнів, що використовували ШІ, стало те, що бот у 8% випадків робив неправильні арифметичні обчислення.

Покроковий підхід до вирішення завдань був хибним у 42% випадків. Натомість помилки в «репетиторській» версії штучного інтелекту були зведені до мінімуму.

Також дослідники провели опитування учасників експерименту. Виявилося, що використання ШІ викликало помилкову самовпевненість – школярі вважали, що впоралися з тестом значно краще, ніж це було насправді.

Науковці опублікували попередню версію наукової роботи на сайті SSRN в липні 2024 року. Однак стаття ще не пройшла необхідного рецензування перед публікацією в журналі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus