USD 41.55 41.85
  • USD 41.55 41.85
  • EUR 41.65 41.95
  • PLN 10.62 10.85

Вчені назвали причину руйнівних повеней в Європі та світі

Сьогодні 18:16
Масштабні повені, які охопили країни Центральної Європи та затопили величезні території, стали наслідком глобального потепління.

Негода вже забрала життя щонайменше 16 людей, пише The Guardian.

Постраждала не лише Європа. Видання зазначає, що руйнування внаслідок потужних повеней сталися у різних кінцях світу минулого тижня. Зокрема, цілі села були затоплені в М’янмі. Майже 300 ув’язнених втекли зі зруйнованої в’язниці в Нігерії, де повені позначилися на житті понад 1 мільйона людей. Кліматологи кажуть, що стурбовані збитками, але не вражені масштабами природного лиха.

«Катастрофічні зливи, що обрушилися на Центральну Європу, – це саме те, чого вчені очікують від зміни клімату», – заявила Джойс Кімутай з Інституту Грентема при Імперському коледжі Лондона.

За її словами, загибель людей та збитки в Африці та Європі продемонстрували, «наскільки погано світ підготовлений до таких повеней».

Вчені обережні, коли пов’язують екстремальні дощі з впливом людини, оскільки колообіг води формується багатьма чинниками. Хоча загальновідомо, що гаряче повітря може утримувати більше вологи, а рясність злив також залежить від того, скільки води готової для випадання.

За словами кліматолога з ETH Zürich Соні Сеневиратне, безпосередній аналіз повеней у Центральній Європі показав: значна частина водяної пари прийшла з Чорного та Середземного морів, які стали теплішими внаслідок антропогенної зміни клімату, що призвело до більшого випаровування води у повітря.

Читати ще: Села під водою та перші жертви. Що відомо про наслідки потужної повені у Європі

«У середньому інтенсивність сильних опадів зростає на 7% на кожний градус глобального потепління. Зараз у нас глобальне потепління на 1,2 градуса, що означає, що в середньому сильні опади на 8% інтенсивніші», – сказала вона.

За інформацією вчених, дані метеостанцій показують, що з 1950 року в Німеччині, Польщі, Австрії, Чехії, Угорщині та Словаччині сплески вересневих опадів стали сильнішими.

За інформацією ЗМІ, у Польщі повені зруйнували міст і змили будинки. А в Чехії гелікоптери евакуювали людей, які опинилися у водяній пастці. В Австрії пожежник загинув під час рятувальних робіт. У столиці країни, Відні, де з 2005 року проходить найбільша в Європі конференція з погоди та клімату, дощ затопив автомагістраль та заблокував лінії метро.

Кліматолог з ETH Zürich Еріх Фішер сказав, що вчені на конференції раніше обговорювали фізику того, як зміна клімату збільшує інтенсивність опадів на берегах Нового Дунаю.

«Іронічно бачити, що тепер ці береги, де ми сиділи на сонці та обговорювали науку про екстремальні опади, затоплені», – зазначив фахівець.

Число загиблих від повеней залежить від того, наскільки добре люди підготовлені до дощу та реагують на його наслідки. Вчені закликали уряди інвестувати в адаптацію до екстремальних погодних явищ за допомогою систем раннього оповіщення, більш стійкої інфраструктури та припинення залежності від викопного палива.

«Очевидно, навіть високорозвинені країни не застраховані від зміни клімату. Поки світ спалює нафту, газ і вугілля, сильні дощі та інші екстремальні погодні явища посилюватимуться, роблячи нашу планету небезпечнішим і найдорожчим місцем для життя», – наголосила Фрідеріке Отто, кліматолог з Інституту Грентема.

Як інформували, потужна негода накрила країни Східної Європи. Зокрема, у Польщі, Румунії та Чехії тривають сильні повені. А в Австрії снігопади й лавини. У Словаччині та Угорщині є загроза виходу Дунаю з берегів через рясні опади.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені. На потреби постраждалих виділять 1 млрд злотих з резерву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus