USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.55 10.74

Вчені назвали найкраще поєднання вакцин для захисту від COVID-19

7 Грудня 2021 08:58
Комбінування протикоронавірусних вакцин від AstraZeneca і Moderna або Novavax забезпечує значно більший показник нейтралізуючих антитіл і Т-клітин, ніж щеплення моновакциною шведсько-британської розробки.

Про це повідомляє Кореспондент з посиланням на The Guardian.

Вчені проаналізували дані 1070 британців, яким вкололи одну дозу вакцини AstraZeneca або Pfizer, а через дев’ять тижнів зробили ін’єкцію або аналогічним препаратом, або розробкою Moderna, або Novavax.

«Ми побачили, що те, що ви отримали одну дозу певної вакцини, не означає, що ви повинні отримувати ту саму вакцину як другу дозу», – сказав професор Оксфордського університету Метью Снейп.

Читати ще: Pfizer i Moderna формують різну кількість антитіл: нове дослідження ефективності вакцин

За його словами, ті, хто поєднав вакцини від AstraZeneca і Moderna, отримали в 17 разів вищий рівень нейтралізуючих антитіл, порівняно з тими, хто вацинувався двома дозами AstraZeneca, а ті, кому після AstraZenaca вкололи Novavax – у чотири рази.

Для тих, кого вакцинували першою дозою Pfizer, отримання другого щеплення Moderna призвело до утворення в 1,3 раза більше нейтралізуючих антитіл, водночас після уколу Novavax рівень антитіл виявився на 20% нижчим, ніж після двох доз Pfizer.

Також у щеплених спостерігалася різна відповідь Т-клітин після комбінацій різних типів вакцин.

Дві дози вакцини AstraZeneca або Pfizer привели до однакової кількості Т-клітин, поєднання вакцини AstraZeneca з другою дозою Moderna – до появи у 3,5 раза більше Т-клітин, а друга доза Novavax показала збільшення кількості Т-клітин у 4,8 раза.

Для Pfizer друга доза Moderna збільшила кількість Т-клітин у 1,5 раза, натомість друга доза Novavax привела до меншої кількості Т-клітин.

Вакцини від Pfizer та Moderna виготовлені на базі мРНК. Вони доставляють до людських клітин так звану інформаційну РНК, яка самостійно виробляє спайковий білок SARS-CoV-2.

В AstraZeneca розробили векторну вакцину від коронавірусу, яка діє подібним чином, проте робить це за допомогою нешкідливого вірусу.

У Novavax створили білкову вакцину проти COVID-19, що містить попередньо виготовлені фрагменти спайк-білка з ад’ювантом, що стимулює імунітет.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus