USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.43 41.60
  • PLN 10.30 10.45

Вчені б’ють на сполох через вплив танення льодовиків на розподіл тепла в океані: чим це загрожує

27 Жовтня 2024 23:36
Танення арктичного льоду може вплинути на глобальну циркуляцію океану і спричинити зміни клімату. Схожим чином у далекому минулому зростання рівня прісної води викликало різке падіння температур у Північній Європі.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в Nature Communication, пише УП. Життя з посиланням на Phys.org.

Північні моря, що розташовані між Гренландією та Норвегією, відіграють ключову роль у транспортуванні тепла через океан – це впливає на клімат далеко за їхніми межами.

На початку останнього міжльодовикового періоду – понад 100 тисяч років тому – глобальні температури були вищими, обсяги льоду меншими, а рівень моря значно вищим, ніж зараз.

Читати ще: Льодовики Аляски тануть «тривожними темпами»

Дослідницька група під керівництвом Мохаммеда Езата з’ясувала, що потепління клімату в ту епоху було пов’язне із активним таненням арктичного льоду.

Такий висновок вчені зробили, вивчивши комбінацію біологічних, неорганічних і органічних геохімічних індикаторів гірських порід, узятих з Північних морів. Ці зразки, за їхніми словами, діють як капсули часу, що зберігають інформацію про попередні умови океану.

Вчені вважають, що потепління призвело до порушення солоності та щільності води. А це, своєю чергою, порушило нормальний потік течій і призвело до зміни розподілу тепла в океані.

За словами Мохаммеда Езата, розуміння динаміки останнього міжльодовикового періоду має вирішальне значення. Минулі теплі періоди в історії Землі підкреслюють те, наскільки важливо звертати увагу на попередні явища.

Читати ще: Такого не було 30 років: науковці б'ють на сполох через зміну клімату

Науковці вважають, що оскільки Арктика продовжує нагріватися, а морський лід зменшується, людство може стикнутися з подальшими змінами в океанічних течіях і кліматичних умовах.

«Це нагадує нам, що клімат планети – тонка рівновага, яку легко порушити змінами температури та льодового покриву», – пояснює керівник дослідження.

За попередніми підрахунками вчених, з 2050 року в Північному Льодовитому океані з’являться ділянки без льоду.

«Ми сподіваємося, що наше дослідження стане орієнтиром для тих, хто працює над моделюванням клімату, щоб використовувати цей період часу для кращого обмеження впливу змін льоду на регіональний і глобальний клімат», – додає Мохаммед Езат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus