USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

Убивство за бурштин на Рівненщині: зловмисники відсиділи по п’ять років і вже на волі

4 Листопада 2023 13:00
Стрілянина, розбій, убивство. Учасники гучної перестрілки в Україні вийшли на волю. Йдеться про бурштинові розбірки, які відбулися у 2017 році в селі Люхча Рівненської області. Усе угрупування, яке складалося з п’яти осіб, отримало чималі терміни: від 10 до 13 років. Щоправда, відсиділи по п’ять і за законом Савченко вийшли на волю. Єдине, що в цій історії незрозуміло, – як звільнився головний фігурант, якого засудили за убивство. Відповідно до вироку, він мав би відбувати покарання у в’язниці 13 років.

Події, що сталися в селі Люхче Сарненського району, прогриміли на всю Україну. До місцевих бурштинокопачів навідалася банда із Житомирщини. Приїхали під приводом купівлі великої партії бурштину. Власник завів їх до гаража, де зберігався сирець каменю. Товар зважили, а після цього зловмисники дістали зброю, наказали потерпілим лягти на землю й холоднокровно впритул розстріляли, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Під час нападу загинув 54-річний місцевий житель, який скуповував бурштин, а його сина поранили. З гаража, в якому все відбулося, банда забрала бурштину на пів мільйона гривень.

Тоді затримали п’ятьох людей. Двоє з них воювали в АТО. У чоловіків вилучили арсенал зброї, зокрема автомат і ручний кулемет Калашникова, снайперську гвинтівку Драгунова, два гранатомети РПГ-7 та п’ять зарядів до них, три тисячі боєприпасів і десять гранат.

Чотирьом учасникам стрілянини присудили по 10 років позбавлення волі, а одному, якому інкримінували убивство, – 13 років. Один з учасників, як розповів прокурор, помер під час процесу від онкозахворювання, трьох інших випустили в залі суду у 2022 році, застосувавши до них закон Савченко. Таким чином, із 10 років вони відсиділи лише п’ять.

Цікаво склалося з останнім учасником справи, якому інкримінують вбивство, – Михайлом Чернявським. До речі, у складі організованої групи також перебував його батько Ігор Чернявський.

Михайлу присудили 13 років позбавлення волі, п’ять із яких він відсидів у СІЗО (їх порахували як рік за два). Сидіти йому лишалося близько трьох років. У реєстрі цей вирок датовано 11 березня 2022 роком, а от набути законної сили він мав би 9 лютого 2023 року, тобто через рік.
Зараз засуджений подає апеляцію на вирок першої інстанції у зв’язку з тим, що не погоджується з кваліфікацією «умисне вбивство» і просить визнати злочин випадковістю. Після того як Михайлу Чернявському ухвалили вирок, йому одразу обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щоправда, лише на 60 діб, згідно з законом.

На суді прокурор клопочеться про продовження міри запобіжного заходу й із подивом дізнається, що засуджений уже на волі та перебуває на військовій службі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ABC Показати IP 4 Листопада 2023 14:20
Закон Савченко відмінили ще у 2017 році. Як його могли застосувати у 2022 році?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus