USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.40 10.55

Вбивча краса. Дослідники з’ясували, навіщо майя використовували ртуть

17 Грудня 2022 00:23
Вчені з Австралійського католицького університету дізналися, що майя прикрашали себе та свої будинки за допомогою фарб на основі кіноварі та інших сполук ртуті.

Ртуть у поселеннях майя знаходили давно, пише НВ.

Забруднення виявилося всюди, за винятком Чанбі: у Чунчумілі на території сучасної Мексики, Марко Гонсалеса та Актункана в Белізі, Ла-Корони, Тікаля, Петен-Іци, П’єдрас-Неграса та Канкуена в Гватемалі, Пальмарехо в Гондурасі.

У деяких регіонах концентрація ртуті була настільки великою, що це становило небезпеку для дослідників.

Те, що ця речовина там з’явилася ще в епоху розквіту корінної культури, було зрозуміло. Проте вчені тривалий час сперечалися, навіщо майя знадобилася така кількість токсичної речовини.

Австралійські вчені наблизилися до розгадки цієї таємниці. Вони обстежили поселення і знайшли запечатані глеки з похідними ртуті в Квірікуа в Гватемалі, Ель-Параїсо в Гондурасі та Теотіуакані в Центральній Мексиці.

В інших місцях регіону майя археологи знаходили предмети, пофарбовані фарбами, що містять ртуть, здебільшого виготовленими з кіноварі.

Дослідники дійшли висновку, що стародавні майя використовували кіновар і фарби, що містять ртуть, для прикрашання себе та своєї оселі.

При цьому вони вдихали отруйну речовину і під час нанесення фарби, і при використанні прикрашених нею предметів, і навіть після, оскільки ртуть могла вилуговуватися зі стін будинків у ґрунт, а потім у воду.

Вся ця ртуть представляла б небезпеку для здоров’я стародавніх майя: наприклад, наслідки хронічного отруєння нею включають ураження центральної нервової системи, нирок та печінки, викликають тремор, порушення зору та слуху, паралічі та проблеми з психічним здоров’ям.

Як пишуть автори дослідження, один з останніх правителів Тикаля, Темне Сонце, що правив близько 810 р. н.е., зображений на фресках патологічно огрядним. Ожиріння є відомим наслідком метаболічного синдрому, який може бути спричинений хронічним отруєнням ртуттю.

У майбутньому вчені планують перевірити, наскільки сильно позначилося хронічне отруєння ртуттю на побут та культуру майя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus