USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.60 41.80
  • PLN 10.65 10.87

Вакцина від Pfizer дає в 10 разів більше антитіл до COVID-19, ніж CoronaVac. Дослідження

17 Липня 2021 13:28
Китайські науковці Гонконгського університету провели рідкісний порівняльний аналіз вакцини від Pfizer і CoronaVac. З’ясувалося, що препарат від Pfizer в середньому дає в 10 разів більше антитіл до COVID-19.

Як пише видання The Coronavirus Pandemic, порівняння проводили за показниками 1442 медпрацівників Гонконгу (там вже введено ~2,6 млн доз Comirnaty і ~1,8 млн доз CoronaVac), забираючи у них зразки крові через різні інтервали часу і проводячи лабтест нейтралізації вірусу/псевдовірусу. Наприклад, тест PRNT50 – це коли дана концентрація сироватки зменшує наявність вірусу в пробі на 50% в порівнянні з безсироватковою, пише УНІАН.

У першій партії учасників з 93 повністю щеплених титри антитіл у 63-х з Pfizer істотно виросли після 1-ї дози, а потім і після 2-ї. При цьому у 30 щеплених CoronaVac були порівняно низькі титри антитіл після 1-ї дози і помірні – після 2-ї.
«Використовуючи метод «золотого стандарту», відомий як PRNT, дослідники виявили, що середній рівень антитіл (267) в підгрупі з 12 осіб, які отримали вакцину Pfizer, в 10 разів вищий, ніж у такого ж числа людей в підгрупі Sinovac, чий показник дорівнює 27», – йдеться в повідомленні.

Ці дані, пишуть дослідники, свідчать про можливу потребу щеплених CoronaVac (особливо літніх людей, у яких зазвичай слабша імунна відповідь на вакцини, і людей в імунодепресивних станах) посилити захист. Протягом тижня місцевий комітет з імунізації обговорить, чи потрібна буде деяким групам людей «підсилююча» доза.

Разом з тим керівник дослідження з Гонконгу зазначив SCMP, що низькі/помірні титри антитіл «краще, ніж нічого», і закликав людей вакцинуватися будь-яким доступним біопрепаратом, а не чекати доступності Pfizer.

«Не дозволяйте кращому бути ворогом хорошого», – підкреслив він.

Як відзначають дослідники Гонконгського університету, такі результати можуть свідчити про «істотну відмінність в ефективності вакцини».

Разом з тим зазначається, що навіть середній рівень захисту організму – це краще, ніж його відсутність.

Результати дослідження, в якому були вивчені зразки крові 1422 осіб, відповідають заявам виробників вакцин про їх ефективність: для Pfizer цей показник становить 95%, в Sinovac – 50,7%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 17 Липня 2021 14:45
Деякі експерти у вас говорили,що високий показник антитіл після перенесення хвороби ще не свідчать про імунітет,а ефективність вакцин чомусь визначають саме через антитіла.
Хочу багато знати Показати IP 17 Липня 2021 16:37
А яка з цих "вакцин" швидше дає тромбоз, який може закінчитися летально?
ВОВК до Хочу багато знати Показати IP 17 Липня 2021 22:00
Ви лікар чи телевізор багато дивитесь ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus