USD 41.10 41.45
  • USD 41.10 41.45
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.43 10.58

В Європі лише третина поверхневих вод відповідає нормативам

16 Жовтня 2024 22:27
Лише у близько третини поверхневих вод Європи стан добрий або задовільний для здоров’я людей.

Такі дані наводить The Guardian з посиланням на звіт, підготовлений Європейським агентством з навколишнього середовища (European Environment Agency, EEA).

Згідно зі звітом, у 2021 році близько 37% поверхневих вод Європи мали щонайменше добрий екологічний статус, а 29% – добрий хімічний статус.

«Стан європейських вод не дуже добрий. Наші води стикаються з безпрецедентним набором проблем, які загрожують водній безпеці Європи», – сказала виконавча директорка EEA Ліна Іля-Мононен.

У звіті зазначається, що найбільший вплив на поверхневі та підземні води Європи мають фермерські господарства, які забирають занадто багато води і скидають багато забруднюючих речовин, а також вплив вугільних електростанцій, які викидають токсичні частинки в атмосферу.

Читати ще: Такого не було 30 років: науковці б'ють на сполох через зміну клімату

У деяких частинах Західної та Центральної Європи, як-то Німеччина та Нідерланди, частка водних об’єктів, що перебувають у поганому стані, є особливо високою, вказується у звіті.

Майже 25 років тому ЄС запровадив масштабні правила управління водними ресурсами, які змусили країни-члени блоку покращувати якість своїх водойм. Але зусилля, докладені протягом останнього десятиліття, «рідко призводили до загального поліпшення стану», зазначає EEA.

Звіт засвідчив, що підземні води Європи перебувають у кращому стані, ніж поверхневі: 91% з них мають принаймні добрий якісний статус, а 77% – добрий хімічний статус.

Читати ще: Потепління на кожен додатковий градус зменшує водні ресурси Землі: до чого це може призвести

EEA зазначає, що вирішення проблеми незадовільного стану водних ресурсів Європи включає зменшення викидів шкідливих речовин та відновлення річок і водно-болотних угідь.

Як повідомляли, згідно з доповіддю метеорологічного агентства ООН (WMO), 2023 рік став найсухішим за останні три десятиліття для річок по всьому світу, а рекордно спекотний рік спричинив пересихання водних потоків і подекуди тривалі посухи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus